maandag, augustus 09, 2021

Profession: Reporter (aka The Passenger) - Michelangelo Antonioni


 Profession: reporter op IMDb (7,6)

Profession:Reporter op Moviemeter (3,46)

Later gisteravond maakte ik een sprong van bijna 15 jaar voor deze. Net als de priesterfilm hiervoor was deze geproduceerd door Carlo Ponti, destijds de man van Sophia Loren. Nutteloos stukje trivia, maar het viel me op bij de aftitelingen. Al veel duidelijker een seventies-film , tamelijk eigenwijs gefilmd door de Italiaanse meester Antonioni. En vooral: met een hoofdrol voor Jack Nicholson, die hier al laat zien een goede hand te hebben van eigenwijze filmscripts. 

Nicholson speelt David Locke , een succesvolle tv-reporter die naam maakt met interviews met foute machthebbers , vooral in Afrika. Hij is het werk eigenlijk al een tijdje zat, mede omdat zijn bezieling en zijn frequente afwezigheid leiden tot onmin en onbegrip in zijn relatie. 

Wanneer er tijdens een van die reizen iets vreemds gebeurt, pakt hij zijn kans: midden in de Afrikaanse woestijn strandt hij met zijn auto en belandt in een aggenebbisj hotel. Hij treft daar in de kamer naast hem een dode man aan op bed. Ook een westerling, ongeveer even oud: Locke pakt zijn kans. Hij raust het paspoort en enkele andere benodigdheden van de man, switcht de foto's in de paspoorten en verdwijnt met een andere identiteit. David Locke is dood, er is alleen nog meneer Robertson.

Natuurlijk is hij daarmee nog niet van zijn problemen af, want Robertson blijkt een louche wapenhandelaar te zijn geweest, juist met veel van die machthebbers die hij als David Locke nog had ondervraagd. Hij moet op de vlucht, hij moet uit handen blijven van degenen die zaken af te handelen hebben met hem. Hij ontmoet een jonge toeriste, die het spannende vluchtavontuur met hem aangaat, terwijl ondertussen ook zijn vrouw doorheeft dat de overleden man onmogelijk haar echtgenoot kan zijn geweest. 

Met : Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry

 FIN - song : Mario Jalenti - Melodia popolare Catalana 2

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...