woensdag, augustus 11, 2021

The Mauritanian - Kevin MacDonald

The Mauritanian op IMDb (7,5)

The Mauritanian op Moviemeter (3,55)

Barbertje moest hangen, zoveel was duidelijk. In de periode na 9/11 waren de VS naarstig op zoek naar de organisatoren , de bedenkers, van deze gruwelijke aanslag. Hoe begrijpelijk die queeste ook was, helaas moeten we ook inzien dat destijds niet altijd de juiste wegen zijn bewandeld. Op basis van aannames en vooroordelen zijn de levens van mensen vernietigd door ze jarenlang zonder enige vorm van proces op te sluiten, ze te martelen en ze proberen te breken. Dit alles om maar verklaringen af te dwingen, of ze nu op waarheid berustten of niet. Het ging er om schuldigen aan te wijzigen , niet dé schuldigen. (In een van de sleutelscenes van de film verwoordt luitenant Stuart Couch dat ook naar zijn meerderen: ze moeten zoeken naar "someone, not just anyone". 

Mohamedou Ould Slahi wordt bij een bruiloft van zijn Mauretaanse familie opgepakt. Men is hem op het spoor gekomen door het afluisteren van telefoons uit de groep rond Osama Bin Laden. Slahi's verweer dat dit een telefoontje van een neef betrof die hem verzocht de ziekenhuiskosten voor diens moeder te betalen, wordt in de wind geslagen. Slahi wordt vastgezet en al gauw op slinkse wijze ontvoerd naar Cuba, naar de Amerikaanse gevangenenbasis Guantanamo Bay. Daar heerst een streng regime, lekker buiten het zicht van nieuwsgierige Amerikaanse pers en juristen. 

Juist één van die juristen krijgt lucht van het gebeurde en pakt de verdediging van Slahi op. Deze dame, Nancy Hollander, is een gelauwerde advocate die zich al snel volledig vastbijt in de zaak. Niet omdat ze gelooft dat Slahi onschuldig is (er pleit veel tegen hem) maar omdat ze vindt dat eenieder recht heeft op goede rechtshulp. Samen met assistente Teri pakt ze de handschoen op. Ze bezoeken Guantanamo Bay meermaals, in de VS gaan ze de strijd aan met het hof om openheid van zaken te geven aangezien zeer veel dossiers als "classified" te boek staan. 

Van overheidszijde wordt de gedegen Stuart Couch op de zaak gezet, voor hem zit er een persoonlijk tintje aan vanwege het verlies van zijn beste vriend tijdens 9/11. Couch graaft dieper en dieper en komt tot schokkende ontdekkingen. Een confrontatie tussen Hollander en Couch kan niet uitblijven, beiden zullen uit de loopgraven moeten komen. 

"The Mauritanian" is een meer dan degelijke thriller, die helaas op waargebeurde feiten berust. Een boeiend drama dat woede opwekt, dat de kijker meesleurt. Dat de kijker doet beseffen dat zaken als deze, waarin fake bewijs wordt verzameld , nog steeds gebeuren (denk aan Alexej Navalny) . Om die reden is deze film een absolute aanrader. Al was het maar om de meesterlijke vertolking van Slahi door steracteur Tahar Rahim. Wát een rol! 

Met : Tahar Rahim , Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley 

 FIN - song : Malouma - Yarab

 FIN - song : Bob Dylan - The Man in Me
 

Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...