zondag, augustus 29, 2021

Kajillionaire - Miranda July


Kajillionaire op IMDb (6,5) 

Kajillionaire op Moviemeter (3,05)

Miranda July is niet alleen regisseuse, ze is ook conceptueel kunstenares. Je weet dus dat het bij haar films voor een belangrijk deel om visualiteit en originele ideeën gaat, het verhaal doet er - gek genoeg- minder toe. Ooit zag ik haar "Me and you and everyone we know" , ik kan niet meer navertellen wat het verhaal was maar ik herinner me nog wel scenes met scherp visuele vondsten. Ik ging dus goed voorbereid deze film in. 

Een "Kajillionaire" is iemand met een vermenigvuldiging van miljoenen en zelfs biljoenen in de knip. Het gezinnetje waar wij in deze film mee te maken krijgen, is daarvan ver verwijderd. Maar dromen mag, ja toch? 
Hun bestaan hangt aan elkaar van frauduleuze handelingen: van het verzilveren van cheques die helemaal niet van hen zijn tot het op handige wijze leeghalen van postbussen om de inhoud daarvan vervolgens naar de lommerd te brengen. Het levert iets op , maar lang niet voldoende: elke dag een strijd om de huur bijeen te sprokkelen, laat staan zich andere luxe te veroorloven. 


Dochter Old Dolio (ja , zo heet ze hier echt) doet volop mee met haar ouders, elke dag gaat ze mee op pad en wordt ze ingezet om op acrobatische en ingenieuze wijze brood op de plank te brengen. De ouders zijn hard voor haar geweest: aanhankelijkheid bestaat niet, overleven is key. Genegenheid en liefde geven, dat is voor burgers. Het is hard, maar het werkt. 
Pas als het gezin opeens op een vliegtrip belandt omdat ze ergens een reisje gewonnen hebben, slaat het om. Door de ontmoeting met medereiziger Melanie slaan de gezinsverhoudingen op tilt: deze clevere dame speelt de vermoorde onschuld maar blijkt een net zo gewiekste kruimelcrimineel te zijn. Old Dolio bekijkt haar met argwaan, maar naast enkele trucjes leert ze nog iets heel anders: dat je iemand "schat" kan noemen, dat je iets uit naastenliefde kunt doen in plaats van alleen maar voor geld. Vanaf dat moment bekijkt Old Dolio haar ouders op een andere manier en komt er zand in de geoliede fraudemachine. It's payback time. 

Met: Evan Rachel Wood, Richard Jenkins, Debra Winger, Gina Rodriguez


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...