zondag, augustus 29, 2021

Running with scissors - Ryan Murphy

Running with scissors op IMDb (6,1)
 Running with scissors op Moviemeter (2,88)

Filmdagje gisteren, even weg van de werkelijkheid. Waar te beginnen? Ik begon met de oudste film op de harde schijf: vorig jaar september opgenomen, reden dat deze over twee weken van de schijf zou verdwijnen. Nee echt, mensen, het leven van een filmveelvraat is heus niet makkelijk. Waar te beginnen? 


Hoewel op deze film uit 2006 een filmkeuring van 6 jaar staat, vond ik hem gericht op een veel oudere doelgroep. Een en ander is bedoeld als komedie, maar door de personages en de behandelde onderwerpen valt ie voor mij in een heel andere categorie. Weet alleen niet precies welke. 

Augusten is een teruggetrokken jongen die met zijn moeder Deirdre samenleeft. Vader is nog wel in beeld, maar vertrekt al vroeg uit het gezin omdat zijn alcoholverslaving bedreigend is , zowel voor moeder als kind. Niet dat de jongen veel veiligheid krijgt van de moeder , overigens. Moeder is psychotisch, heeft in ieder geval last van waanbeelden dat ze een grote en succesvolle dichteres gaat worden. Ze is bereid daarvoor alles opzij te zetten, ook de opvoeding van haar zoon. 
Als de psychose te veel de overhand neemt, komt ze onder behandeling bij de ietwat vreemde psychiater Dr Finch. Deze heer weet met tamelijk manipulatieve therapieën zijn cliënten zover te krijgen dat ze hun zelfstandigheid volledig in handen leggen van de shrink, die ze vervolgens papieren laat ondertekenen waardoor hij financiële macht krijgt over het reilen en zeilen van de gezinnen van zijn cliënten. 

Omdat moeder opgenomen moet worden, wordt Augusten in het gezin van de malle dokter opgevangen. Dat gezin blijkt echter van net zoveel malligheid aan elkaar te hangen als de klantgroep van meneer Finch. Moeder opereert in een lethargische depressie, geadopteerde dochter 1 is  een wrede pestkop, geadopteerde dochter 2heeft suïcidale neigingen en de geadopteerde zoon is wegens agressieproblemen al langer het huis uit.. Augusten bouwt een band op met dochter Nathalie, maar begint een relatie met Neil, de heftige adoptiezoon van Finch. Nergens in het gezin is geluk, iedereen twijfelt en zoekt, terwijl de psychiater ondertussen iedereen onderwerpt aan zijn denkbeelden. Een ongelukkige cocktail. Augusten zoekt de nooduitgang.

Met : Joseph Cross, Annette Bening, Brian Cox, Evan Rachel Wood, Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Jill Clayburgh  , Alec Baldwin


 FIN - song : Crosby, Stills, Nash & Young- Teach your children

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...