zaterdag, januari 08, 2022

Das Versprechen (aka The Promise) - Margaretha von Trotta

Das Versprechen op IMDb (6,8)

Das Versprechen op Moviemeter (3,15)

Jammer dat sommige films te snel gedateerd overkomen. Deze is iets meer dan 25 oud maar door het houterige spel van de cast oogt de film veel ouder. Voor een deel zal dat misschien komen door het tijdvak en de plek waarin de film zich afspeelt maar ik moest er wel even doorheen. Het onderwerp sprak me echter teveel aan om het terzijde te schuiven, daarnaast heb ik van deze regisseur in het verleden meerdere films smakelijk ondergaan vanwege het sociale en politieke karakter van haar films. Lange inleiding voor een relatief eenvoudig verhaaltje. 

Berlijn , 1961, de Muur staat net. Een groepje jonge vrienden vreest een begrensde toekomst aan de oostzijde en beraamt een vluchtplan. Dat slaagt, bijna. Het lukt de vrienden om in de rioolgangen te geraken en onderlangs zichzelf naar het westen te waden. Op een na: Konrad struikelt onderweg en voor hij weer kan opstaan, hoort hij de grenswachten al naderen: om zijn vrienden niet te verraden staakt hij zijn poging. 

Vanaf de westkant probeert zijn vriendin Sophie contact met hem te leggen om hem alsnog over te kunnen halen. Konrad aarzelt, mede doordat hij door de meldingen van zijn vader onder de loep ligt van de Stasi. Jaren gaan voorbij, Konrad wordt een succesvol wetenschapper en krijgt begin 1968 toestemming om te spreken op een congres in Praag. Hij weet deze boodschap bij Sophie in het westen te krijgen en de twee ontmoeten elkaar - nog steeds liefdevol - in Praag. De twee besluiten om samen verder te gaan, Konrad kan zijn onderzoeken ook vanuit Praag doen. Het lijkt alsnog in kannen en kruiken totdat de Praagse lente abrupt wordt onderbroken. De zwangere Sophie weet opnieuw het Westen te bereiken maar ziet Konrad opnieuw onder de oostelijke restricties vallen. Hun eeuwigdurende belofte om elkaar terug te zien gaat opnieuw in de ijskast. 

Met : Meret Becker, Anian Zollner, Corinne Harfouch , August Zirner, Christian Herschmann

FIN - song : The German Opera Orchestra- Never ending love 

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...