zondag, januari 23, 2022

München - im Angesicht des Krieges (aka Munich: The Edge of War) - Christian Schwochow

Munchen Im Angesicht des Krieges op IMDb (6,9)
 Munchen Im Angesicht des Krieges op Moviemeter (3,37)

Films naar mijn hart zijn het meestal, verantwoorde historische drama's. Vaak met een "zo zou het gegaan kunnen zijn" verhaal, niet altijd is alles 100 procent de waarheid maar het leeuwendeel wel. In deze film zit ook een moment dat, als het een echte situatie is geweest, onze recente geschiedenis totaal veranderd zou kunnen hebben. Dat vind ik boeiend, de werkelijkheid heeft vaak flinterdunne fundamenten. 

1932, Oxford, Engeland. Afstudeerfeestje van 3 vrienden, waarvan 2 Duitse gaststudenten zijn. De spanning van verandering is voelbaar voor de twee mannen en een vrouw: er staan grote dingen te gebeuren in Europa. 
1938, London, Engeland. Een van bovengenoemd drietal is Hugh Legat, die na zijn studie als adviseur en communicatie-specialist van de Britse premier is gaan werken. Er wordt driftig gezocht naar een oplossing voor het conflict dat op het Europese vasteland is ontstaan: Hitler heeft Sudetenland bezet en zijn agressieve politiek dient een halt te worden toegeroepen. Chamberlain is bereid daarvoor met de nazi-dictator te gaan onderhandelen. 


1938. München, Duitsland. Paul, een van bovengenoemd drietal , is voor de overheid werkzaam als communicatiespecialist maar is een tamelijke eenling in zijn opvatting dat Hitler een gevaar vormt. Als hij de notulen van een bijeenkomst in handen krijgt waarbij Hitler zijn expansiedrift aan zijn generaals heeft uitgelegd, bedenkt Paul opeens dat hij dit maar op een manier naar buiten kan brengen. Hij zoekt via via contact met zijn oude studiemaat Hugh. Hun oude meningsverschillen zullen even moeten worden opzij gezet, er wacht hen een belangrijke taak. 
De enige manier waarop Hugh invloed zal kunnen uitoefenen, is meereizen met de Britse delegatie die in München met Hitler in overleg zal gaan voor een vredesakkoord. Het is 1939, je weet toch.

Met : George MacKay, JJannis Niewöhner, Jeremy Irons, Sandra Huller, Liv Lisa Fries

 FIN - song : Isobel Waller Bridge- You Dream

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...