donderdag, januari 06, 2022

The Courier - Dominic Cooke

The Courier op IMDb (7,2)

The Courier op Moviemeter (3,39)

Ouderwets goede, want ouderwets spannende spionagethriller. Cumberbatch is opnieuw fenomenaal in zijn acteerwerk , ook Jessie Buckley zag ik al voor de tweede keer deze week uitblinken in haar rol. Alles klopt aan deze film: acteerwerk goed, script goed, vormgeving zorgvuldig. Heel goed.

Sovjet-Unie, 1960. De jaren van Stalin zijn nog maar kort voorbij en de macht lijkt opnieuw te moeten worden verdeeld. De man die komt bovendrijven, Nikita Chroetsjev, wil moderniseren maar blijkt al snel een ouderwetse potentaat. In zijn gevolg is Oleg Penkovsky werkzaam, een oud-generaal die voor zijn verdiensten beloond is met een hoge bureaurol. 

Penkovsky ziet met angst en beven de nucleaire dreiging tegemoet die mede door baas Chroetsjev wordt gepropageerd. Hij zoekt contact met medewerkers van de Amerikaanse ambassade en vertelt van de dreiging, hij blijkt bereid om informatie te gaan leveren als hem en zijn gezin een vrijgeleide wordt gegeven naar het westen. 

Daarin werken de Amerikanen samen met de Britten, die een wonderlijke zet doen: ze recruteren een
onschuldige Britse zakenman om in Moskou contacten te gaan leggen. Aanvankelijk inderdaad voor handelsdoeleinden, waardoor de man toehapt, maar al snel wordt deze Greville Wynne gevraagd om met Penkovky in contact te treden waarna een periodieke overhandiging van fotorolletjes en kopietjes plaatsvindt. Wynne is weliswaar onwetend van de inhoud, maar zich stukje bij beetje meer bewust van het belang van zijn werk, dat hij bovendien ook nog eens voor zijn vrouw geheim moet houden. 

Hij ontwikkelt een vriendschap met Penkovsky en ziet met lede ogen aan dat het net zich steeds nauwer sluit om zijn Sovjet-vriend. De Koude Oorlog-tijd dringt, de Varkensbaai-crisis zet de VS en de USSR met de voorhoofden tegen elkaar.  Wynne vraagt de medewerking van UK en US om zijn partner naar het westen te halen. 

Met : Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Jessie Buckley, Rachel Brosnahan , Angus Wright  

FIN - song : Abel Korzeniowski- Maybe we are only two people

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...