zaterdag, maart 05, 2022

Here we Move, Here we Groove - Sergej Kreso

Here we move here we groove op IMDb (7,5)
 Here we move here we groove op Moviemeter (3,00)

Heerlijk swingende documentaire over Robert Soko, een dj uit voormalig Joegoslavië, die rondom de Balkan-oorlog wegtrok uit de hete regio en zich in Berlijn vestigde. Gebruik makend van de enorme creatieve spirit van die stad groeide hij uit tot de grootste dj in zijn genre: Balkan Beat. 

Soko gebruikt de volkswijsjes uit zijn jeugd, implementeerde de typisch roffelende ritmes van de regio erin en vulde het aan met blazers. Nu klinken dat allemaal als kenmerkende onderdelen van de beat, maar Soko is echt een van de grondleggers van het genre dat eind jaren '00, begin jaren '10 tot grote hoogten steeg. Niet alleen in Berlijn maar over de gehele wereld volgde een zegetocht. Een zegetocht die voor Soko uiteindelijk afstompend werkte: alles gezien, overal geweest, alles meegemaakt.

Het grootste deel van de documentaire bestaat dan ook uit de huidige activiteiten van de dj. Hij wil weer fris worden, hij wil weer verrassen en verrast worden. Daarvoor maakt hij een uitgebreide zoektocht langs de vele culturen in Berlijn, maar zeer zeker ook langs zijn geboortegrond. Met regelmaat reist hij terug naar Bosnië , om nieuwe invloeden op te doen. Met nadruk richt hij zich op de vele vluchtelingen die dwars door de Balkan reizen: ze komen van ver, ze willen naar het Westen en ze hebben allemaal een verhaal. Er zitten uiteraard zangers tussen, er zitten rappers en dichters tussen. Soko vermengt hun verhaal tot een nieuwe dynamische muziek. 

Om een idee te krijgen: hier de link naar de soundtrack van de documentaire.

Noot: mijn filmliefhebbershart maakte een sprongetje, nou ja een sprong, toen er opeens een scene in gemonteerd werd die uit een van de beste films uit de jaren 80 kwam: "Wie zingt daar zo" van Slobodan Sijan. Achteraf logisch, want die film maakt een vergelijkbare reis door een vergelijkbare regio. 


Geen opmerkingen:

God's Creatures- Saela Davis/ Anna Rose Holmer

God's creatures op IMDb (6,0)   God's creatures op Moviemeter (2,62) Opeens is hij overal, de nieuwe ster Paul Mescal. Vooral zijn r...