dinsdag, maart 29, 2022

Hitsville: The Making Of Motown - Benjamin Turner & Gabe Turner

Hitsville: The Making of Motown op IMDb (7,9)
 Hitsville: The Making of Motown op Moviemeter (3,81)

A.s. vrijdag mag ik weer eens bandbegeleiding doen als dj van dienst bij een Soul Classics-dansavond. Wat is dan een betere voorbereiding dan het bekijken van deze documentaire, die ik een maandje geleden van de NPO plukte? De film heeft maar enkele fragmenten nodig om direct in de sfeer te raken van die energieke en motiverende sound. Een verhaal. 

Detroit, USA, eind jaren 50. De jonge Berry Gordy werkt in een van de vele autofabrieken in die stad. Het werk aan de lopende band stompt hem niet af, integendeel: het inspireert hem. "Die effectieve manier om auto's te produceren, dat kan ik toch ook anders toepassen?" Hij zegde zijn baan op, betrok een pand dat later bekend zou worden als "Hitsville" en creëerde zijn eigen productielijn: schrijvers had ie nodig, voor de vele teksten van de liedjes. Muzikanten uiteraard, die deze tekstuele ideeën konden vertalen naar klank. Artiesten, die waren ook hard nodig: Gordy creëerde een pool van zangers en zangeressen die naar hartelust werden ingeschakeld om nieuw werk in te zingen. Gordy voegde nog administratieve ondersteuning toe en -heel belangrijk - een A&R-manager die Artist en Repertoire gingen verkopen als concept. 

Het lijkt een onhaalbaar plan, maar het werkt: met begenadigde tekstschrijvers als Smokey Robinson, Norman Whitfield en het fameuze trio Holland-Dozier-Holland heeft Gordy goud in huis. Hij creëert een competitieve sfeer : zowel de schrijvers als de artiesten moeten hengelen naar nieuw werk. Wie is de uitverkorene om dit keer op single uitgebracht te worden, wie mag de hitlijsten bestormen? 
De sterrencast is onuitputtelijk: Four Tops, Temptations. Supremes, Martha Reeves, Marvin Gaye, Stevie Wonder. Dat kan niet mis gaan en dat ging het ook niet. Motown werd een onweerstaanbaar succes, waarbij men niet alleen dreef op competitie maar net zo hard op vriendschap en gun-effect. 

Heerlijke documentaire, de kijker/luisteraar wordt getrakteerd op een lange lijst delicatessen.


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...