woensdag, maart 23, 2022

The Duke - Roger Michell

The Duke op IMDb (6,9)

The Duke op Moviemeter (3,20)

We keken er al enige tijd naar uit, naar deze. Lekker gemaakt door een knap hilarische trailer boekten we de voorstelling zogauw hij in onze agenda paste. Wellicht hadden we de verwachtingen iets te hoog opgeklopt, want die werden niet geheel waargemaakt. Alsof alle hoogtepunten al zo'n beetje in de trailer zaten verwerkt, zo voorspelbaar ontrolde zich de film. Natuurlijk brengen Jim Broadbent en Helen Mirren hun rollen met verve, dat kun je deze twee ervaren topacteurs wel opdragen. Al met al een leuke komedie, maar niet de hoogstaande weergave waarop we hadden gehoopt. 

Wellicht vindt dat zijn oorzaak in het feit dat we weliswaar naar een komedie keken, maar dat het verhaal eigenlijk een serieus en misschien zelfs een beetje triest verhaal is. De film is op waarheid gebaseerd, immers. 
1961. Een man van 12 ambachten, 13 ongelukken, dat is Kempton Bunton. Hij is rechtgeaard maar daardoor ook zeer onhandig in de omgang met mensen en vooral met instanties. Hij rebelleert tegen de Engelse overheid omdat hij bijvoorbeeld weigert kijk- en luistergeld te betalen. Hij verwijdert een spoel uit zijn tv-toestel en zegt daardoor geen uitzendingen van staatsomroep BBC te kunnen ontvangen. Hij vindt dat hij daarvoor dan ook geen belasting hoeft te betalen. Hij komt in conflict met de overheid en moet een paar dagen brommen. 


Na zijn vrijlating gaat zijn strijd tegen dit onrecht echter onverminderd door. Handtekeningen inzamelen voor petities , éénpersoonsdemonstraties etcetera, alles om tv-uitzendingen voor ouderen betaalbaar of zelfs gratis te maken .Ondertussen spendeert de staat wel 140.000 pond aan de aanschaf van een middelmatig schilderij van Francisco Goya, Bunton vindt dat Engeland daarmee verkeerde prioriteiten stelt. 
Zijn weerzin loopt zo hoog op dat hij besluit het betreffende schilderij te stelen uit The National Gallery, hetgeen op verbluffend simpele wijze lukt. Het schilderij wordt thuis in de achterwand van een kast verstopt, Bunton richt zich op het schrijven van losgeldbrieven, waarbij hij duidelijk aangeeft dat het geld niet voor eigen gewin is, nee: dat moet ten goede komen van de ouderen, om hun kijk- en luistergeld te betalen. Het kan natuurlijk niet lang goed gaan, Bunton gaat worden opgepakt en zal voor het gerecht moeten verschijnen. Niet onverwacht natuurlijk, maar hij is vast van plan daar eerst nog wel zijn zegje te doen. 

Met : Jim Broadbent, Helen Mirren. Matthew Goode

FIN - song : George Fenton - The Gallery (Jerusalem) / The Duke Theme

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...