vrijdag, juni 17, 2022

Basic Instinct: Sex, Death & Stone - Jacinto Carvalho

Basic Instinct: Sex Death & Stone op IMDb (7,5)
 

Openhartige documentaire over de totstandkoming van een van de meest spraakmakende films van zijn tijd. De film staat - 30 jaar na verschijning - nog altijd te boek als schokkend , expliciet seksueel en in hoge mate moreel verdorven. Dat kun je aan onze nationale relschopper Paul Verhoeven wel overlaten, die houdt wel van een beetje grof imago, maar in deze docu blijkt dat meerdere mensen aan dat imago hebben bijgedragen. 


Zo is daar scriptschrijver Joe Esterhas, die het verhaal brouwde uit twee verschillende mensen die hij in het verleden persoonlijk meemaakte: de keurige rechercheur die moreel wankel blijkt en de doortastende dame die weet dat haar seksualiteit een wapen is om dingen te bereiken. Esterhas bracht deze twee bijeen in een verhaal dat -ook nu nog - zindert.
Michael Douglas, die niet alleen de hoofdrol speelde maar het project ook produceerde, herkende de kracht van het verhaal en wist direct welke regisseur hij daarvoor wilde hebben. Douglas bleek Verhoeven te kennen van "Spetters" en "Soldaat van Oranje", hij kende de reputatie van de tegendraadse regisseur. Samen probeerden ze nog aanpassingen te genereren in het script, beiden bleken moeite te hebben met het gegeven dat dit keer niet de good guy wint. Maar Esterhas houdt voet bij stuk en weigert aanpassingen te doen, hij komt daarbij als winnaar uit de strijd , iets waarvoor Douglas en Verhoeven hem achteraf nog steeds dankbaar zijn. 
En dan is er nog de allesbepalende keuze voor de hoofdrolspeelster. Er zijn wel enkele andere namen naar voren gebracht voor screentests, maar Verhoeven wist wat Sharon Stone kon teweegbrengen, hij regisseerde haar eerder in "Total Recall". De keuze voor haar was een gok, tot dan toe was ze een relatief onbekende naam. Stone was op dat moment al begin 30 en wist dat het "nu of nooit" was: of ze brak alsnog door of ze kreeg haar carrière nooit meer van de grond. Wij weten nu hoe het gelopen is, maar Stone vertelt openhartig wat ze zich voor deze rol heeft moeten laten welgevallen. Ze is min of meer belazerd door Verhoeven en Douglas, die haar rol explicieter maakten dan tegenwoordig zou worden toegestaan. 

Persoonlijke noot: in het afgelopen (8e) seizoen van onze rondreizende Dial Q - filmquiz speelde ik een korte scene uit deze film na. U raadt vast welke scene. Honderden mensen in de diverse zalen raadden keurig uit welke film de scene kwam, terwijl ik met een ingehouden grijns constateerde dat zo goed als iedereen op het moment supreme ongegeneerd in mijn kruis keek , omdat het in de film nu juist zo spraakmakend was geweest. Dat effect, die verwachting geeft deze film de eeuwigheidswaarde waar Douglas, Verhoeven én Stone zo naar op zoek waren. 

Met: Paul Verhoeven , Joe Esterhas, Sharon Stone, Michael DouglasGeen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...