donderdag, juni 16, 2022

Délicieux (aka Delicious) - Eric Besnard

Délicieux op IMDb (7,0)
 Délicieux op Moviemeter (3,04)

Het gaat allemaal niet heel diep, maar vermakelijk en onderhoudend is deze film zeer zeker wel. Hoewel de klassenstrijd wel degelijk een van de hoofdonderwerpen is, wordt ie in beeld maar mondjesmaat uitgevochten. Onderhuids aanwezig, laat ik het zo noemen. 

1789, de Franse Revolutie is in aantocht. Pierre Manceron is als hoofdkok in dienst bij de snobistische hertog van Chamfort. Dat klinkt heel leuk, maar koks in dienst van de adelstand krijgen opgelegd wat ze mogen maken, die worden niet geacht zelf gerechten te gaan verzinnen. Wanneer Manceron dat bij een chiq diner op het kasteel dan toch een keertje doet (hij verzint een klein hapje, een zoetigheidje als dessert) wordt hij ter verantwoording geroepen. Tegenover de dik bepruikte hertogen en geestelijken wordt hij aanvankelijk bewierrookt om de rijke smaken in de gerechten, totdat men begint over het zelfbedachte gerecht. Manceron vertelt de ingrediënten, waarop de aanwezig snobistisch vertellen dat je hen, de edelen, nooit gerechten moet aanbieden met dingen die onder de grond groeien. Manceron moet zijn excuses aanbieden maar weigert dat. Ontslag volgt. 

Hij keert terug naar zijn geboortegrond en bouwt stukje bij beetje de oude herberg van zijn vader weer op, gewoon weer de standaardgerechten als eenvoudige soepen en hompen vlees aan de passanten serverend. Totdat op een dag een jongedame aan zijn deur staat: deze Louise meldt dat ze zijn reputatie als kok van hertog Chamfort kent en dat ze graag bij hem in de leer wil. Ze wil hem helpen van de herberg een succes maken en de sores met de hogere adel te vergeten. Manceron vertrouwt haar niet meteen maar zwicht uiteindelijk toch en begint haar in te werken. Met enige aanloopmoeilijkheden begint ze inderdaad het vak te leren en blijkt ze een goede smaak te hebben. 
De herberg loopt goed, hetgeen ook de hertog ter ore komt. Hij kondigt aan een keer te willen komen eten, Manceron gaat direct met de opgegeven lijst aan de slag en investeert fors in aankleding en materialen. De hertog lijkt hem echter een loer te draaien door niet te verschijnen, hetgeen Manceron op forse verliezen komt te staan. Net als hij het bijltje erbij neer wil gooien, komt Louise in samenwerking met Manceron's zoon met een lumineus idee: wat nu als ze eens voor het gewone volk gaan koken, als die hier aan tafels kunnen kiezen van een menukaart? Langzaam krijgt het eerste restaurant ooit zijn vorm. Hetgeen ook de hertog te horen krijgt. 

Met: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Lorenzo LefebreGeen opmerkingen:

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...