woensdag, juni 29, 2022

Herself - Phyllida Lloyd

Herself op IMDb (7,0)
 Herself op Moviemeter (3,36)

Pittig onderwerp dit. "Herself" is een film vol tempowisselingen, die je langzamerhand de problematiek inzuigt waar een alleenstaande moeder mee te maken krijgt. Het is niet moeilijk om sympathie voor haar op te vatten, omdat ze zo dapper de gruwelijkheden in haar leven te lijf gaat. 

Sandra heeft het gezellig, in haar keukentje met haar dochters om zich heen. Het sfeertje slaat echter abrupt om als haar man thuiskomt. Snel dirigeert ze haar dochters: de jongste verstopt zich in het speelhuisje in de tuin, de oudste fluistert ze de codenaam "Black Widow" in. Het meisje weet direct wat haar te doen is: ze rent naar de winkel enkele straten verderop en vraagt daar de politie te bellen omdat haar moeder in gevaar is. Dat is helaas maar al te waar: haar man heeft ontdekt dat ze voorbereidingen treft om hem te verlaten en slaat haar genadeloos de hoek in. Een monsterlijke mishandeling volgt, zwaar gehavend wordt Sandra daarna aangetroffen. 
Ze vindt tijdelijk onderkomen in een hotel en probeert direct via jeugdzorg en overige instanties om een huisje te vinden dichterbij de school van de dochters. Helaas is ze nummer 900-zoveel op de lijst, urgentie in de toewijzing blijkt er van overheidswege niet te zijn. 
Sandra pakt mondjesmaat haar oude bijbaantjes weer op om toch enigszins inkomen te genereren. Het valt haar zwaar, mede door de blijvende pijnen die de mishandelingen haar hebben opgeleverd. Plots komt er licht; ze leest over manieren om zelf een tiny house te bouwen, wat daarvoor de kosten zijn en wat daar aan arbeidskracht voor nodig is. Ze bevraagt de instanties om voorfinanciering, ze rekent ze voor dat ze al op korte termijn goedkoper voor ze kan zijn dan de wijze waarop ze nu door hen ondersteund wordt. Jeugdzorg ziet het echter als een onmogelijk plan en Sandra lijkt te berusten. Plots komt er steun uit onverwachte hoek: de dokter op leeftijd waar Sandra thuiszorg levert (en waar haar moeder eerder ook al werkte) heeft van Sandra's plannen gehoord en is bereid haar te ondersteunen: ze biedt haar ruime achtertuin aan als locatie voor een tiny house. Dat is prachtig, maar nu begint het pas: hoe vindt Sandra de menskracht, wie kan hulp bieden? Tegelijkertijd probeert ze zich zo goed en zo kwaad te houden aan de omgangsregeling met haar agressieve ex. De problemen lijken haar boven het hoofd te groeien. 

Met: Clare Dunne, Ian Lloyd Anderson, Harriet Walter, Cathy Belton

  FIN - song : Lyra - Mother

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...