woensdag, juni 22, 2022

The Reader - Stephen Daldry

The Reader op IMDb (7,6)
 The Reader op Moviemeter (3,59)

In onze jaarlijkse Dial Q filmquiz is "The Reader" inmiddels een vaste waarde. Niet dat we elk jaar een vraag stellen over deze prachtige film, nee: we lezen of dragen stukken script voor , als waren wij der Vorleser. Toen ik de film weer tegenkwam in de programmering van Film1 aarzelde ik niet: ik ging hem herzien. Veertien jaar na dato is het nog steeds een fanstastisch indringende film. Opnieuw onder de indruk. 

De 15-jarige Michael wordt ziek aangetroffen op straat door een vrouw van bijna middelbare leeftijd. Ze brengt hem naar huis, hij moet 3 weken het bed houden. Eenmaal hersteld brengt hij een bloemetje bij de vrouw langs om haar te bedanken: hij raakt geïntrigeerd door haar stugge zwijgzaamheid die gepaard gaat met een grote behulpzaamheid. En dat niet alleen: zijn 15-jarige puberlijf maakt ook andere gevoelens los, gevoelens die overigens door de vrouw hunkerend beantwoord worden. Al snel komt hij wekelijks bij haar langs voor hun beider seksuele ontlading. Als ze hem bevraagt wat hij leert op school, bemerkt hij bij haar een kennisachterstand die hij graag wil helpen weg te werken. Hij begint haar voor te lezen uit de boeken die hij voor school moet lezen. Ze zuigt de woorden op, helemaal als hij uitleg geeft over onbegrijpelijke termen. Wat hij daar nog niet doorziet, is dat zij analfabete is en dus min of meer van hem afhankelijk is. 
Wanneer Michael haar op haar werk opzoekt, dringt hij te dicht in haar privé-wereld. Abrupt verbreekt ze de relatie en vertrekt spoorslags uit haar appartement. De jaren verstrijken, Michael wordt rechtenstudent en wordt door zijn professor meegenomen naar een spraakmakend proces: een zestal vrouwelijke concentratiekamp-bewaaksters staan terecht voor de dood van 300 gevangenen. En tussen die 6 vrouwen ziet Michael een bekend gezicht.

Met : Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes, Bruno Ganz

  FIN - song : Nico Muhly - Who was she?

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...