vrijdag, december 23, 2022

Le Otto Montagne (aka De Acht Bergen/The Eight Mountains) - Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch

De Acht Bergen op IMDb (7,6)
 De Acht Bergen op Moviemeter (3,41)

Zo ongeveer alles klopt aan deze boekverfilming: er wordt een goed verhaal verteld (als zelfs ík het boek al gelezen heb..) , de acteurs leveren gedegen werk, de beelden zijn prachtig net zoals de eronder gemonteerde muziek dat is. Het enige minpuntje zou je de speelduur kunnen noemen: de regisseur neemt met 2 uur en 27 minuten ruim de tijd om je op (de) hoogte te brengen. Wat mij betreft blijft er een zeer positieve eindconclusie over: een fijne film. 

Het jonge ventje Pietro ontvlucht met zijn moeder regelmatig de drukte van het leven in Turijn , ze brengen de vakanties door in het Noord-Italiaanse Alpen-gebied. Soms blijft vader voor zijn werk achter in Turijn, maar als hij dan een keer mee gaat, neemt hij Pietro mee op lange bergwandelingen. Pietro heeft al snel kennis gemaakt met het enige andere jongetje in het dorp. Deze Bruno is uiteraard veel meer op de natuur gericht dan Pietro, hij leert hem gaandeweg de regels en de wetten van "leven op een berg". Een kanteling komt er als Pietro's vader met de beide jongens de hoogte in wandelt en ziet dat zijn stadse zoon toch minder durft dan de stoere boerenjongen Bruno. Er ontstaat verwijdering, Pietro wil een aantal jaren niet meer mee in de vakanties , maar ontdekt dat zijn vader gewoon met Bruno tochten blijft maken. 

Eenmaal volwassen blijft de vriendschap tussen de beide mannen getest worden: Bruno heeft duidelijk gekozen voor een eenvoudig boerenleven op de berg, terwijl Pietro zoekende is: misschien schrijver, misschien eerst veel reizen, hij weet het niet. Wanneer zijn vader overlijdt, wordt hij verrast door Bruno die een opdracht heeft meegekregen: Pietro's vader had een vervallen hut gekocht, meer een ruïne, die Bruno eigenlijk totaal wil herbouwen. De mannen zien alleen maar kansen in dit project: ze werken samen, ze hebben een uitvalsbasis voor hun tochten en ze eren de overledene. Klinkt allemaal mooi, maar de grote karakterverschillen tussen de twee heren zorgen voor een elastieken spel : ze trekken elkaar net zo hard aan als ze elkaar afstoten. 

"De acht bergen" is een prachtig verhaal over de goede en slechte kanten van innige vriendschap.

Met : Alessandro Borghi, Luca Marinelli , Elena Lietti , Filippo Timi

FIN - song : Daniel Norgren - My hobo is rambling

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...