vrijdag, mei 12, 2023

Speak no evil (aka Gaesterne) - Christian Tafdrup

Speak no evil op IMDb (6,6)
 Speak no evil op Moviemeter (3,14)

Het kán heel erg leuk zijn: mensen ontmoeten op vakantie met wie je later nog een keer contact zoekt. Wij hadden onlangs weer een heerlijk etentje met een stel dat we vijf jaar geleden in Indonesié ontmoeten en met wie we sindsdien steeds contact hebben gehouden (en nieuwe plannen smeedden). Maar wie deze film ziet, beseft dat het ook allemaal heel anders kan gaan. 

Het jonge Deense stel Björn en Louise ontmoet op gezinsvakantie in Zuid-Europa een Nederlands koppel dat ook hun kind op het resort verblijft. Hoewel het zoontje van de Nederlands een ietwat aparte indruk maakt, klikt het verder heel goed. Björn en Louise kijken dus niet vreemd op als ze een paar maanden later thuis een ansichtkaartje krijgen met de uitnodiging het stel in Nederland te komen bezoeken. Auto volgepakt, dochter een nieuwe ontmoeting met het jongetje beloofd: op naar Nederland.

Eenmaal daar blijken er rare dingen te gebeuren rondom en binnen het Nederlandse gezin: het zoontje is nog even dreigend als eerder maar ook vader vertoont rare streken. Zo blijkt hij helemaal geen dokter te zijn zoals hij op vakantie beweerde, wat hij wel doet wordt ook niet helemaal helder gemaakt. Maar goed: de kindertjes spelen enigszins samen, er lijkt iets van de vakantiesfeer opgeorepen te worden. 

Dat gaat helemaal mis als blijkt dat de Nederlandse vader zijn zoontje aan alle kanten uitfoetert, hetgeen ongemak oplevert bij de Denen. Eigenlijk willen ze stiekem wegsluipen en naar huis rijden, maar dat blijkt ongelukkig uit te pakken: ze moeten terug voor de knuffel van hun dochter. Daar aangekomen treffen ze een geagiteerde gastheer aan die gekwetst lijkt door het aanstaande vertrek van de twee. Hij speelt het hard, het wordt spannend. 

Met : Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huêt, Karina Smulders

FIN - song : Sune "Koter" Kolster - Amor of Death (Lamento)

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...