maandag, mei 29, 2023

Het Bombardement (aka The Rotterdam Bombing) - Ate de Jong

Het Bombardement op IMDb (4,1)
 Het Bombardement op Moviemeter (1,80)

Het is er dan toch van gekomen. De film is al meer dan 10 jaar oud en heeft in die periode langzamerhand een cultstatus verworven (namelijk die van "slechtste Nederlandse film ooit", een titel waarom ze strijdt met de al even roemruchte "De zeemeerman"). Heb de film dan ook altijd handig vermeden, maar hij stond op de harde schijf in mijn oog te prikken: of ik dan niet nieuwsgierig was hóé slecht dit dan wel was? Toch gedaan dus. Anderhalf uur kwijt, maar nu dan wel deze afgevinkt. 

Mei 1940. Bakkerszoon Vincent werkt erbij als piccolo in een sjiek hotel. Daar komt een rijke Rotterdamse zakenman zijn bruiloft voorbereiden, hij trouwt met een jonge en knappe Duitse vrouw, waar Vincent al direct van gecharmeerd is. Met liefde sjouwt hij haar koffers mee naar boven, er ontstaat een vriendschappelijke band tussen de twee. 

De oorlog breekt uit en dat heeft in Rotterdam zo zijn weerslag. Hoewel de voorbereidingen voor het huwelijk doorgaan, beseft men dat het lastig wordt om het goed te organiseren. Vincent mag als chauffeur de aanstaande bruid begeleiden bij het ophalen van haar bruidsjurk. Ze belandden achter de vuurlinie, moeten schuilen in een schuur en prompt vinden hun lippen elkaar. Uiteraard krijgt Vincent de zakenman achter zich aan, maar Vincent doet zijn uiterste best om uit handen te blijven van de op hem afgestuurde politie. En passant probeert hij de bruid te overtuigen af te zien van haar huwelijk. Er staat dus al best wat spanning op iedereen, die wordt nog heviger als er ook bommen beginnen te vallen.

Met : Jan Smit, Roos van Erkel, Monic Hendrickx

FIN - song : Jan Smit/ Roos van Erkel - Sla je armen om me heen

Geen opmerkingen:

Crock of Gold: a few rounds with Shane MacGowan - Julien Temple

Crock of Gold op IMDb (7,7)   Crock of Gold op Moviemeter (3,81) Ondanks dat het al ruim drie decennia werd aangekondigd (én verwacht), was ...