vrijdag, april 03, 2020

Contagion - Steven Soderbergh

Contagion op IMDb (6,7)
Zelden schreef een recensie zich zo makkelijk als voor deze film. Eigenlijk had ik een link naar een digitale krantenpagina hier kunnen plakken, dat zou volstaan. Want deze film uit 2011 (!!) beschrijft stap voor stap het scenario van een pandemie. Ook in deze film begint het via een besmetting in China (nou ja, het meer mondaine Hongkong-deel daarvan) , ook hier blijkt het virus via dieren in het eten van mensen zijn terecht te zijn gekomen. Ook hier blijkt de luchtvaart vervolgens dienst te doen als verspreider. Ook hier blijkt hoe vaak mensen met elkaar in contact komen, hoe vaak ze deurknoppen en glaswerk aanraken en hoe vaak iedereen zijn of haar gezicht aanraakt.

In de film draait het om MEV-1, een hypersnel verspreidend en ook hypersnel lethaal virus waartegen op dat moment nog geen medicijn beschikbaar is. Een jonge vrouw loopt het op in een casino in Macau, Hongkong en vliegt vervolgens via Chicago (waar haar minnaar woont( terug naar Minneapolis naar haar gezin. Daar besmet ze haar zoontje, waarop voor beiden de verschijnselen razend snel toenemen, met dodelijk gevolg. Ook in Hongkong en in Chicago grijpt het om zich heen, waardoor er al drie brandhaarden zijn die gestaag aan hun uitbreiding werken. De medische wereld begint een koortsachtige (sorry) zoektocht naar een medicijn, waarbij uiteraard commerciële en nationalistische belangen beginnen op te spelen. (Ja ja, net als nu).
Heel veel van deze film is realiteit geworden, maar gelukkig voor ons heeft film ook een stukje irrealiteit nodig. Zo ernstig snel als MEV-1in de film is het corona-virus niet, zo opgefokt hysterisch en egoïstisch als in de film is de bevolking nog niet: wij kennen nog geen plunderingen en overvallen in de zoektocht naar eten en medicijnen. Maar ik geef toe: het hoeft niet lang te duren of de eerste tekenen van moreel verval sluipen erin. Dat maakt deze film op bijzondere wijze duidelijk.

Met : Matt Damon, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Jude Law, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jennifer Ehle

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...