donderdag, april 09, 2020

Yuli - Icair Bollain

Yuli op IMDb (7,1)
Sympathieke doch licht amateuristische film over het leven van een danser. En niet zomaar een danser, nee: eentje die geboren wordt in de arme wijken van Havana, die uitgroeit tot straatschoffie terwijl zijn vader voor hem maar één uitweg ziet uit de armoede: dansen. En dan niet het straatdansen wat hij doet in de battles met vriendjes en vijandjes. Het is de bedoeling om hem op een chique academie te krijgen.


Yuli wil dat niet , Yuli wil bij zijn familie zijn. Yuli wil voetballen en vechten, hij wil niet "verwijfd" zijn. Maar pa houdt vol, zelfs tegen de zin van moeder en de zussen in. Het duurt even. Yuli is al meermaals weggelopen van de lessen wanneer hij plots een hoofdrol krijgt toegewezen. En dan valt bij hem toch wel het kwartje: hij kan shinen, hij kan anders dan anderen zijn.
De rest is geschiedenis: Yuli (die eigenlijk Carlos Acosta heet en die in de oudere versie in de film door hemzelf gespeeld wordt) raakt gedisciplineerd, wordt beter en beter en boekt successen. Internationale successen zelf: Lausanne, Londen , Parijs. Jubelend ontvangen en met prijzen bedolven. Maar toch: Cuba knaagt. Ondanks zijn nieuwe luxe leventje mist hij Cuba enorm. Hij mist de sfeer van de straat, hij mist de overlevingsdrang, hij mist zijn vrienden maar bovenal : hij mist zijn familie.

Met : Carlos Acosta, Pedro Alfonso , Keyvin Martinez

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...