zaterdag, april 18, 2020

J'accuse - Roman Polanski

J'accuse op IMDb (7,2)
Ik weet niet meer of het nu meneer Smit van Frans was of meneer van der Knaap van geschiedenis, wel weet ik nog dat dit verhaal uitgebreid is behandeld op mijn middelbare school. En dat er nog aardig wat van was blijven hangen.
Met die voorkennis klikte ik op de PICL-link gisteravond, zin in een lekker avondje geschiedenisles.

Het werd een lange zit, de film duurt 132 minuten. De trage aanloop -die helaas nodig is om de finesses van het verhaal uit te leggen- kan verwarrend werken op de kijker. Ten eerste is het verhaal complex, ten tweede lijkt je naar een feitenneukertjes-gevecht te kijken. Maar dan: plots keert alles om, plots wordt het menselijk en kun je je inleven in de diverse personages. En dan komt het : je wordt boos. Boos vanwege het overduidelijke onrecht dat mensen is aangedaan. In de Franse geschiedenis is dit verhaal een ommekeer geweest, vele bakens zijn erdoor verzet. En het is goed om dat belang nog eens voorgeschoteld te krijgen.


Luitenant-kolonel Picquart wordt bevorderd tot verantwoordelijke voor de inlichtingendienst van het leger. Hij begint als een nieuwe bezem en stuit met zijn aanpak direct op weerstand. Al snel wordt duidelijk waarom: hij blijkt in het verleden als pion te zijn ingezet in de affaire-Dreyfus , een schandaal waarbij een joodse legerleider werd gedegradeerd en gevangen gezet vanwege vermeende spionage. Picquart komt tot nieuwe ontdekkingen en vindt uit dat de verkeerde man veroordeeld is. Zodra hij dat echter wil aankaarten bij zijn meerderen, stuit hij op een enorme weerstand. Uit alles blijkt dat dit een doofpot-verhaal is geweest en dat de legerleiding fout zat, zo vindt Picquart. Hij komt in een tweestrijd terecht: trouw zijn aan zijn principes of trouw zijn aan arbeidsethos en leger-moraal? Kan hij het zich veroorloven een onschuldige man gevangen te laten zitten? Of moet hij zijn baan en bestaan in de waagschaal stellen om de waarheid boven tafel te krijgen?

Met : Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Gregory Gadebois

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...