maandag, maart 15, 2021

Burden - Andrew Heckler


 Burden op IMDb (6,6)

Tamelijk rechttoe-rechtaan uitgevoerde film, maar het onderwerp is interessant genoeg om te volgen (en op waarheid gebaseerd bovendien). 

Dat het op waarheid gebaseerd is, dat is al eng. Maar dat dit verhaal zich eind jaren 90 afspeelt, maakt het enger. Zo lang geleden is het allemaal niet dat een deel van de VS-bevolking er vól racistisch in ging. De nare clownsbeweging van de Ku-Klux-Klan is nooit helemaal weggeweest - tegenwoordig nog niet - maar dat ze aan het eind van de vorige eeuw nog zo veel macht hadden, dat verontrust. 

Mike Burden is de coming man van de Klan-afdeling in zijn kleine stadje in South Carolina. De grote leider Tom Griffin ziet in Burden de man die de griezelige ondergrondse praktijken het beste kan coördineren wanneer hij het stokje overgeeft. De organisatie weet een pand in handen te krijgen waarin ze zelfs een KKK-museum op kunnen zetten. De lokaal zeer actieve dominee Kennedy (een gedegen rol van de immer gedegen Forest Whitaker) organiseert protestacties op straat bij het museum, immer volgens zijn principiële geweldloosheid. Het is niet makkelijk om zijn mensen tot rust te dwingen, maar het lukt.

Alles verandert wanneer de wat simpele Mike een vrouw ontmoet die hem een spiegel voorhoudt. Ze wil wel met hem omgaan, maar dan zal hij moeten afzien van zijn Klan-activiteiten. Met enige moeite weet ze hem te overtuigen, Mike stapt eruit maar ervaart direct dat dit grote gevolgen heeft. De extreemrechtse organisatie laat dit niet zomaar over zijn kant gebeuren. Aangezien het complete bestaan van Mike afhankelijk was van KKK-invloeden is het jonge stel plots dakloos, baanloos en opgejaagd. Maar er komt hulp, al komt die uit een onverwachte hoek.

Met : Gareth Hedlund, Andrea Riseborough, Forest Whitaker, Tom Wilkinson , Usher


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...