vrijdag, maart 26, 2021

The Wind and the Lion - John Milius


 The Wind and the Lion op IMDb (6,9)

The Wind and the Lion op Moviemeter (2,97)

Avonturenfilm die ik al een jaar geleden opnam maar nu eindelijk - in delen- heb uitgekeken. Goed om soms weer even voeling te krijgen met de jaren 70, het decennium dat ik als tiener beleefde en waarin langzaam mijn muzikale en cinematografische vorming ontstond. Dát, en natuurlijk de prachtige man Sean Connery in de hoofdrol. Puntjes voldoende gesprokkeld om aan te klikken. 

Begin 20e eeuw. Wanneer de aristocratische Eden Pedicaris met haar kinderen vanuit haar prachtige villa in Tanger. Marokko wordt ontvoerd door een stoere roverhoofdman, is dat voor de Amerikaanse regering reden om flink op de trom te slaan. Van Europa verwachten ze niets, daar rommelt het in het machtscentrum in voorbereiding op de Eerste Wereldoorlog. Nee, de VS zal zelf "de wilden" tot bezinning moeten brengen. 

Terwijl de Amerikaanse president Roosevelt langzamerhand zijn nuchtere houding inwisselt voor een standvastig nationalistisch beleid, ondergaat mrs Pedicaris de brute behandeling van de - stiekem best wel aantrekkelijke - berberhoofdman Raisuli. Ze maakt het hem niet makkelijk, ze dwingt een respectvolle behandeling af en geeft zich niet zomaar gewonnen. Prima, zegt Raisuli, maar dan zul jij ook respect moeten opbrengen voor onze eeuwenoude levenswijze, je zult wat meer begrip moeten opbrengen voor gebruiken en tradities in dit land. 

De Amerikaanse troepen naderen, terwijl Pedicaris en Raisuli met elkaar kibbelen alsof ze al jaren een echtpaar vormen. De ene confrontatie is groter dan de andere, maar niemand geeft zich zomaar gewonnen.

Met : Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston


Geen opmerkingen:

On her majesty''s secret service- Peter R. Hunt

On her majesty's secret service op IMDb (6,7)   On her majesty's secret service op Moviemeter (3,08) Een jaartje geleden begon Film1...