zondag, maart 28, 2021

The White Tiger - Rahmin Bahrani

The White Tiger op IMDb (7,2)
 The White Tiger op Moviemeter (3,24)

Onderhoudende film, ondanks het pijnlijke onderwerp. Oscar-nominatie voor 2021 , zag ik staan, dus mijn interesse was gewekt. Op een of andere manier doen films uit en over India het altijd goed bij het westerse publiek. 

2010. Wanneer de Chinese premiert Wen Jiabao een bezoek aan India aankondigt, besluit de jonge Balram hem een brief te sturen. Het staatsbezoek zal immers in het teken staan van economische banden en dus wordt er gekeken naar ondernemerschap. Daar kan Balram een fraai staaltje van vertellen. Zijn levensverhaal. 

Opgegroeid in een van de laagste kasten van de Indiase rangorde lijkt er voor Balram weinig verschil in toekomst te zijn met die van zijn ouders en grootouders destijds. Maar Balram denkt anders. Hij leert zichzelf lezen en start daarmee een verrijking van zijn kennis die iedereen in de omgeving ontbeert.

Hij pakt zijn kans wanneer de rijke landsheer van zijn regio weer eens langskomt om de mensen nog meer geld af te troggelen, hoe weinig ze ook al hebben. Balram weet dat het niet de fijnste mensen zijn, maar ze zijn wel zijn sleutel naar buiten. Hij trekt naar de grote stad en meldt zich bij de landlord, hij biedt zichzelf aan als chauffeur. 

Met slimme manipulatie weet hij zichzelf op te werken tot de chauffeur van Ashok, de wat mondainere en modernere zoon van de uitbuiter. Ashok en zijn vrouw Pinky Madam hebben lang in Amerika gewoond en hebben daardoor een wat andere blik op de Indiase tradities. Precies wat Balram nodig heeft. Zijn ster rijst snel binnen de familie, totdat het noodlot zich aankondigt. 

Met: Adarsh Gourav, Radjkummar Rao, Priyanka Chopra

FIN - song : DIVINE/ Vince Staples - Jungle Mantra

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...