vrijdag, maart 12, 2021

Man in an orange shirt - Michael Samuels


 Man in an orange shirt op IMDb (8,0)

Veel beter was de film die ik eerder op de avond zag. Nou ja, film: IMDb archiveert hem als mini-serie maar ik zag hem in één -blijkbaar aan elkaar gemonteerde- tv-film. Kalm, liefdevol, mooi geënsceneerd, her en der goed geacteerd: prima te doen. 

Twee oude schoolvrienden zitten in hetzelfde legerpeloton in WO2. Bijna komt Thomas, 1 van de 2 , om het leven maar een kogel blijft steken in het tekenboekje dat hij in zijn borstkas draagt. Michae, de andere, waakt bij hem en begeleidt zijn herstel. Wanneer Thomas terug naar Engeland wordt gestuurd om verder te herstellen, ontstaat er plots enige intimiteit tussen de heren. Een gevoel waarvan in ieder geval Michael niet op de hoogte was bij zichzelf. Hij heeft immers thuis zijn Flora, met wie hij is voorbestemd te trouwen. 

Dat plotselinge gevoel blijft lang genoeg hangen bij Michael om na beeindiging van de oorlog eerst in London zijn vriend Thomas op te zoeken en niet direct naar zijn bruidje te gaan. De twee beginnen een ontwapenende verhouding, hoe zeer ze beiden weten dat het in het puriteinse Engeland niet geaccepteerd is. Ze weten dat ze gevangenschap riskeren. Om die reden keert Michael toch terug naar Flora, ze gaan toch het huwelijk en het gezin aan maar het zal nooit leiden tot geluk. Michael s gedachten blijven immer dwalen naar wat had kunnen zijn. 
Tijdssprong: Flora is een oude oma geworden , haar lieve kleinzoon woont bij haar in. Deze kleinzoon , Adam, kent de achtergronden van zijn opa en oma niet maar worstelt stomtoevallig net zo met uit de kast komen als zijn opa. De tijdgeest is echter aan zijn zijde, in het huidige tijdsgewricht is er gelukkig veel meer acceptatie van homoseksualiteit dan in de jaren 40 en 50. Flora biedt Adam het oude cottage aan dat al lang in de familie is, het is zijn erfdeel. En juist in die cottage komt de geschiedenis samen, de verhalen van opa Michael en kleinzoon Adam gaan zich vermengen. Flora vindt het confronterend, maar gaat het wel aan. 

Met : Vanessa Redgrave, Oliver Jackson-Cohen, Julian Morris, James McArdle, David Gyasi, Julian Sands


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...