woensdag, maart 10, 2021

The Burnt Orange Heresy- Giuseppe Capotondi


 The Burnt Orange Heresy op IMDb (6,0)

Ten strengste afgeraden door vrienden van me, maar toch bleef deze titel me triggeren. Het is inderdaad geen wereldschokkend geheel, maar ben toch wel tevreden dat ik m gisteren via PICL aanschafte. Dat heeft een aantal redenen : de aantrekkelijke namen op het affiche en de enkele intelligente oplossingen in het verder niet al te ingewikkelde script. Er zaten net voldoende ontwikkelingen in om mij voor de film te winnen. 

James Figueras is kunstcriticus, een hele goeie. Wereldwijde faam, zijn columns en artikelen worden gevreten in de dure wereld van artgallery, musea en kunstverzamelingen. Wanneer de wonderschone Berenice een van zijn lezingen bezoekt, ontwikkelt zich een bijzondere relatie: zonder al te veel wederzijdse verwachtingen geven ze zich over aan lust en samenzijn, maar ook aan een vreemd soort psycho-analyse. Elk voor zich prikken ze door het vliesdunne laagje bescherming van de ander heen. 

Figueras neemt haar mee naar een belangrijke afspraak: hij ontmoet de steenrijke (klopt, ik wil geen "puissant" zeggen) kunstverzamelaar Joseph Cassidy , die hem heeft uitgenodigd in zijn villa aan het Como-meer. Cassidy doet Figueras een aanbod: hij kan een afspraak regelen met de volledig uit beeld verdwenen kunstschilder Jerome Debney, die na een brand in zijn atelier in Parijs van de aardbodem verdwenen leek. Niet dus, Debney woont in een klein huisje op het landgoed van Cassidy. Uiteraard wil Cassidy er iets voor terug: aangezien al het werk van Debney in het atelier vergaan is en er nergens werken van de schilder in musea hangen, is een enkel werk van deze man ongetwijfeld miljoenen waard. En Cassidy vermoedt dat er in het atelier op zijn landgoed vast wel een kunstwerk hangt dat hij aan zijn verzameling kan toevoegen. 

Figueras is dolenthousiast vanwege de unieke kans die hem geboden wordt, maar hij snapt ook dat hij in een lastig parket zit. Hij moet Debney losweken uit diens kluizenaarschap, hij moet het alles onthullende interview maken én hij moet tegelijkertijd diezelfde Debney een werk ontfutselen. Werk dat Debney juist zelf verborgen en geïsoleerd heeft gehouden. Welke mogelijkheden liggen er tussen goedschiks en kwaadschiks? Hij beseft dat de oogverblindende schoonheid van Berenice een sleutel kan zijn. 

Met : Claes Bang , Elizabeth Debicki , Mick Jagger, Donald Sutherland   

FIN - song : Craig Armstrong - The truth: the painting of Berenice

Geen opmerkingen: