zondag, maart 07, 2021

Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan- Jason Wollner


 Borat Subsequent Moviefilm op IMDb (6,7)

Het moest er dan toch een keer van komen. Een van de streamingaanbieders vermeldde hem al een tijdje als hun meest bekeken film, dus wij gisteren praatten over "simpel vermaak" kwam deze dan toch een keertje uit de bus. Vooral omdat we op een of andere manier toch wel bewondering hebben voor Sacha Baron Cohen, niet altijd in zijn humor maar wel in zijn uitgesprokenheid en zijn lef om andere invalshoeken te kiezen dan de meeste mensen. Humor gaat altijd ten koste van iemand of van een groep, dat moet je vooraf beseffen als je aan films of programma's van SBC begint. 

Ook in deze film , gebracht vanuit het Kazakstaanse typetje Borat, zitten pijnlijk veel platte grappen en iets te simpele keuzes. Maar net zo goed zitten er momenten in dat je de afwijkende kijk van Baron Cohen waardeert en waar je zelfs zeer smakelijk om moet lachen. Mijn vrouw heeft zo mogelijk een nog hogere morele standaard dan ik, maar ook zij schaterde het uit toen Borat verkleed als KKK'er een Republikeinse conventie betrad, om zich in een adem door om te kleden naar een Donald Trump die zijn assistent Mike Pence een vrouw komt aanbieden. In zijn wereld kan dit allemaal en echt, ik heb me er goed mee vermaakt. De verhaallijn is flinterdun, maar die vormt dan ook niet het doel van SBC: die wil louter ontregelen en - waar mogelijk - ontmaskeren. De oud-New York burgemeester Giuliani zal met pijnlijke gevoelens terugkijken op zijn aanwezigheid in deze film, zoveel is zeker. 

Het verhaal: na zijn vorige film is Borat in Kazachstan gevangen gezet en tot dwangarbeid veroordeeld. Plots volgt zijn vrijlating omdat de president kansen ziet nu er in het Amerika ná Obama plots nieuwe kansen zijn om zijn foute regime in het gevlei te brengen van het Witte Huis. Borat krijgt de opdracht de bekendste televisieheld van het land, Johnny the Monkey, aan te bieden aan de Amerikaanse vice-president. Er gaat iets mis tijdens de reis en tot Borats verbazing komt er een heel andere aap uit de mouw( nou ja, uit de kist): plots staat zijn dochter voor zijn neus. Borat ziet nieuwe kansen: hij kan zijn dochter weggeven aan het Amerikaanse presidium en daarmee de glorie en eer van zijn land redden. 

Daartoe moet zijn dochter opgekalefaterd worden, een make-over van verslond zwervertje tot een blonde vamp. Dat vergt een lange reis langs etiquette-coaches, schoonheidsspecialisten en designers, maar ook langs een debutantenbal, ProudBoys-achtige Trump-stemmers en zelfs de Republikeinse conventie. Er gebeurt van alles. Niet alles even leuk, maar zeker genoeg leuke momenten die tot een uiteindelijk verrassende motivatie van deze hele trip leiden. 

Met : Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Dani Popescu


Geen opmerkingen:

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...