vrijdag, juli 08, 2022

Encore (aka En Corps) - Cédric Klapisch

Encore op IMDb (7,4)
 Encore/En corps op Moviemeter (3,33)

Fantastische film, boordevol wervelende dans en dynamiek maar daarnaast ook gevuld met relationele problemen en familie-frictie. Twee uur lang wordt van tempo gewisseld, vaak in prachtige beelden geschoten. Je danst mee vanuit je stoel, waarbij vooral de verschillen tussen het klassieke ballet en de moderne expressieve dans gebruikt worden. Het symboliseert de yin-yang van de hoofdpersoon (en niet alleen van haar). Erg mooi weergegeven. 

Net voordat ze het podium op moet voor haar solodans ziet Elise achter de coulissen haar vriend met een andere danseres voorbijschieten. Het brengt haar uit haar concentratie maar ze weet zich te herpakken. Ze verbreekt de relatie direct na afloop en stort zich op haar ballet. Tijdens een volgende uitvoering gaat het echter mis: ze let niet goed op en maakt een verkeerde landing, waarbij ze een spier scheurt en een lichte enkelbreuk oploopt. Haar wereld stort in. 
Haar arts waarschuwt haar dat ze lang rust moet houden omdat ze anders wellicht nooit meer zal kunnen dansen, haar fysiotherapeut - die overduidelijk gevoelens koestert voor Elise- ziet meer kans dat ze zal herstellen. Elise voelt zich verscheurd en gaat een zware tijd tegemoet. Aanvankelijk gaat ze terug naar haar vader en haar zusjes, maar de moeizame relatie met haar vader maakt dat ze al snel een andere stap maakt: ze gaat een vriendin helpen die met haar partner een foodtruck runt. Ze vestigen zich op het platteland bij een grote villa waar grote groepen creatieve cursussen komen volgen. En daar voltrekt zich het mirakel: als er een groot dansgezelschap arriveert om onder leiding van de befaamde Hofesch Shechter een voorstelling in te studeren, kijkt ze meewarig naar al die vrij bewegende mensen. Langzaam raakt ze bij de groep betrokken en inderdaad wordt ze op een gegeven moment gevraagd om - passief, als object- mee te dansen. Het jeukt , het trekt, het kriebelt maar Elise voelt wat er gebeurt als ze zich over haar pijnen heen zet. 

Met : Marion Barbeau, Hofesch Shechter, Denis Podalydes, Muriel Robin, Francois Civil, Souheila Yacoub

  FIN - song : Hofesch Shechter/Cedric Klapisch - The open

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...