maandag, juli 04, 2022

Le Jeu (aka Nothing to Hide) - Fred Cavayé

Le Jeu op IMDb (6,8)

Le Jeu op Moviemeter (3,06)
 

Toch wel een bijzonder fenomeen, dit. Ik zag deze film al twee keer eerder, alleen in steeds andere uitvoeringen. Als eerste zag ik het origineel (het Italiaanse "Perfetti Sconosciuti" uit 2016), vorig jaar zag ik de Nederlandse remake ("Alles op tafel" uit 2021) en afgelopen weekend was deze Frans/Waalse versie uit 2018 op televisie. Inmiddels zijn er 21 remakes gemaakt van dit ingenieuze verhaal, and counting. De verschillen zitten hem uiteraard in de nationale opvattingen en de volksaard , waardoor bepaalde issues toch net even anders worden aangevlogen. Dat maakt het een boeiend kijkspel, ook als je het dus voor de derde keer ondergaat. 


Het verhaal: drie stellen van middelbare leeftijd hebben een eetavondje afgesproken, er gaat later die avond nog een vierde stel bij komen, want de onderwijzer Ben gaat volgens zeggen met zijn nieuwe vlam verschijnen. Iedereen is reuze nieuwsgierig. 
Al snel leren we dat elk van de stellen zijn eigen problemen heeft, van uitgedoofde liefde tot achterdocht tot dubbele agenda's. Het gesprek komt op het fenomeen van de mobiele telefoon: scherm jij je telefoon af met een code zodat niemand anders, zelfs je partner niet, erin kan kijken? Anders gezegd: heb jij geheimen voor de mensen met wie je leeft? Ze besluiten een spel te gaan spelen: iedereen legt de telefoon op tafel, verzameld in het midden. Elk binnenkomend bericht, elk telefoontje en elke email zal die avond publiekelijk worden voorgelezen en gedeeld, om er aldus achter te komen welke informatie iedereen voor elkaar verborgen houdt. Het klinkt als een fantastische vorm van openheid, maar al snel blijkt dat ieder voor zich hiermee een ongelukkig reeks momenten gaat kennen. De vriendschappen , de huwelijken, komen onder druk te staan. 

Met: Berenice Bejo, Suzanne Clement, Stéphane de Groot, Gregory Gadebois, Roschdy Zem  FIN - song : Walker Brothers - After the lights go out

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...