zondag, juli 17, 2022

Land of Hope (aka Oma Maa) - Markku Pölönen

Land of Hope op IMDb (6,6)
 Land of Hope op Moviemeter (2,90)

Er had meer in gezeten bij deze film maar knullig acteerwerk zit een goed eindresultaat in de weg. Het verhaal is goed, de beelden zijn bij vlagen fraai maar verder ontstijgt het een veredeld amateurtoneel niet. Gemiste kans, m.i.. 

Finland, halverwege vorige eeuw. Anni is de dochter van een wat stuurse baas van een broodfabriek. Paps is behoorlijk ouderwets qua opvattingen: de dochters mogen hem best even uit de brand helpen in drukke tijden, maar ze hoeven er niet op te rekenen dat de fabriek later in hun handen overgaat. Daarvoor zullen ze slim en geaccpteerd moeten trouwen. Voor Anni heeft papa al een goede sul op het oog, maar zij beslist anders.

Anni's broer is omgekomen in de oorlog, hij liep met een boerenkar in een Russische hinderlaag. Die kar werd getrokken door Anni's paard, het paard dat zij op de kazerne goed verzorgd ziet worden door de stukke Veikko. Deze jongeman blijkt de enige overlevende van de Russische oorlogsdaad waar haar broer bij omkwam. Ze raakt geïnteresseerd in deze zachte jongen die - zwaargewond door de aanval- zoveel liefde voor dieren kan tonen. 
Veikko blijkt boerenzoon en afkomstig uit het Noorden. Als Anni haar liefde voorstelt aan haar vader wordt ze teleurgesteld door de neerbuigende houding van haar vader, die vroeger toch ook met niets begonnen waas. Anni hakt de knoop door: ze trekt uit huis en gaat met Veikko op een onherbergzaam stuk kustgrond haar leven opbouwen. Dat gaat eigenlijk best goed: ze ontginnen de grond, bouwen een fraai huis en langzamerhand breiden ze de veestapel uit en weten ze een boerenbestaan op te bouwen. Zwaar werk, maar dankzaam werk. Anni is zielsgelukkig, totdat de oude wonden van Veikko roet in het eten strooien en alles plots op de helling staat.

Met : Oona Airola, Konsta Laakso, Helmi Linnosma, Arto Heikkila


  FIN - song : Suvi Teräniska - Auringon lapset

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...