vrijdag, juli 22, 2022

Fire of love - Sara Dosa

Fire of love op IMDb (7,8)
 Fire of love op Moviemeter (3,32)

Ik snap ze wel, dat bijzondere echtpaar Katia en Maurice Kraft. Dusdanig gefascineerd door vulkanen dat ze er hun hele leven aan hebben gewijd, daarbij regelmatig dusdanig grote risico's nemend dat hun leven in gevaar kwam. Ik snap die fascinatie, die bij mij niet wetenschappelijk is maar eerder uit verwondering én bewondering voortkomt. Een aantal vulkanen mocht ik al bezoeken, waarvan de twee Italiaanse vulkanen Etna en Stromboli ook in de documentaire voorkomen. 


Deze twee bekendere vulkanen stippelen in hun jeugd al de toekomst voor ze uti: ze starten een tocht langs een onuitputtende reeks vulkanen in de wereld, waarbij ze gebruik maken van een netwerk van informanten die hen waarschuwen als er gerommel is. 
We leren een onderscheid te maken tussen twee type vulkanen: rode en grijze vulkanen. De rode zijn de vulkanen die met grote regelmaat lava en magna naar buiten spuwen. Deze zijn voorspelbaarder en beter beheersbaar, tevens zijn ze een grote bron van informatie voor wetenschappers. Katia richt zich op de mineralen en grondstoffen die uit het vulkanische gesteente voortkomen, Maurice is de geoloog van de twee. Ze bestuderen de vulkanen van nabij, gaan tot ín de krater en nemen daarbij grote risico's maar het levert natuurlijk veel op aan foto- en filmmateriaal. 
De grijze vulkanen zijn vele malen gevaarlijker : het zijn de grommers, de onderhuidsen die op een gegeven moment met gerommel en rooksignalen beginnen aan te geven dat er iets staat te gebeuren. Oncontroleerbaar, moeilijk in te schatten qua kracht van de erupties. Het echtpaar Kraft richt zich meer en meer op deze groep vulkanen , waarbij ze vooral een punt maken van het waarschuwen van overheden. Regelmatig adviseren ze tot ontruiming om het aantal slachtoffers van grote uitbarstingen tot een minimum te voorkomen. Dat lukt niet altijd. De uitbarsting bij Mount St Helens, een Amerikaanse vulkaan, is een omslagpunt voor ze. Hun druk op de overheid wordt groter, terwijl ze ondertussen zelf steeds grotere risico's nemen. En dan is er het bericht dat in Japan de grijze vulkaan Unmen onrustig is. De Kraft's posteren zich aan de voet van de vulkaan. 

Ongekend spectaculair zijn de beelden. Het maakt helder hoe nietig de mens, hoe machtig de natuur is.

  FIN - song : Nicolas Godin - Orca

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...