vrijdag, juli 22, 2022

Little Joe - Jessica Hausner

Little Joe op IMDb (5,8)
 Little Joe op Moviemeter (2,92)

Vervreemdende film met een bijzonder mooie en scherpe vormgeving. Uw reporter is niet zo erg van science fiction, maar zoals ik al eerder schreef: als de ene component me minder aanspreekt, ga ik altijd op zoek naar beter bevallende delen. Bij "Little Joe" zit de waardering voor mij dus niet zozeer in het verhaal, maar meer in de art direction alsmede in het fijn ingetogen acteerwerk van Emily "Daphne" Beecham. Zij gaat met haar indringende blikken en vlammend rode haar continu op in het decor, wat de vervreemding slechts versterkt. 

Beecham speelt Alice, een begaafde plantkundige wetenschapper , die in een laboratium werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe plant. Gebeurt vaak, hoor ik u zeggen, maar Alice is gespecialiseerd in het verwerken van hormonale geuren en stoffen in de ontwikkeling. Ze ontwikkelt een plant die een bepaalde hormonale geur moet afgeven die het geluksgevoel bevordert, die mensen doet terug verlangen naar "vroeger bij moeder thuis". 
Alice is bevoegd op dit gebied want ze is alleenstaande moeder: thuis brengt haar zoon Joe vele uren alleen door omdat Alice te lange dagen maakt op haar werk, maar ze wil ook niet dat haar zoon bij zijn vader gaat wonen. Om Joe tevreden te stellen, doet ze hem een van haar nieuwe planten cadeau. Doet ze stiekem, want het project is nog lang niet goedgekeurd en mag dus eigenlijk het laboratorium niet verlaten. De plant is overigens "Little Joe" genoemd omdat ze veel van haar moederlijke gevoelens op haar nieuwe kindje heeft losgelaten. 
Voor het laboratorium is het welslagen van het project van groot belang, er wacht een prestigieuze plantenbeurs en daar moet door de verkoop een forse financiering uit voortkomen. Alice komt daardoor onder druk te staan van directiezijde, maar ook van enkele collega's . Tegengeluiden zijn er ook: collega Bella (een rol van Kerry Fox, die ooit zo schitterde in "An angel at my table") ondervindt enge effecten van de plant, haar huisdier is van haar vervreemd en op de werkvloer vertrouwt ze ook niet iedereen meer. Alice vangt de signalen ook op en projecteert ze op haar eigen zoon. Doet ie nou zo anders omdat hij pubertrekken vertoont of is het toch onder invloed van die ontwikkelde plant? 

Met : Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor


  FIN - song : Attwenger - Happinessbisness

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...