maandag, augustus 01, 2022

Where the crawdads sing - Olivia Newman

Where the crawdads sing op IMDb (7,1)

Where the crawdads sing op Moviemeter (3,47)

Grotendeels geslaagde boekverfilming naar het veelgelezen boek van Delia Owens. Grotendeels zeg ik, omdat er toch ook wel wat drakerige momenten in zitten. Maar verder : mooie beelden, bij vlagen overtuigend acteerwerk en een mooi gevlochten script. Dikke voldoende dus. 

Na een barbaarse agressie-explosie van haar vader blijft Kya alleen met hem achter: zowel haar moeder als haar broertje en zussen vluchten het huis uit. Kya is de jongste en weet niet waar ze heen moet. Ze probeert er het beste van te maken , in dat gammele huisje in het moeras. Vader koopt liever drank dan eten, het gevolg is dat het meisje ernstig verwaarloosd wordt. Het is dan ook helemaal niet erg dat vader op een gegeven moment ook vertrekt: ze blijft alleen achter, diep verborgen in dat moeras. 
In het nabijgelegen dorpje Barkley Cove buitelen de geruchten over "het moerasmeisje" over elkaar heen: iedereen heeft een mening, maar niemand zoekt contact. Slechts de lokale kruidenier probeert samen met zijn vrouw een beetje de zorg op zich te nemen voor dat dappere kleine meisje, dat ongeschoold en onbeschermd het leven in de natuur leeft. Kya weet haar bestaan te handhaven door dagelijks zakken vol seafood aan te leveren bij de kruidenier, die haar uitbetaald in eten en goederen. 
Tate, een jongen uit het dorp, ontfermt zich over haar en leert haar lezen, lessen die ze gretig absorbeert. Steeds beter weet ze zich te redden, ze blijkt een natuurtalent te zijn in tekenen. Minutieus legt ze vast welke dieren het moeras herbergt. 
Tate vertrekt naar de universiteit verderop, Kya trekt zich weer terug maar krijgt enige tijd later toch weer contact met Chase, een jongen uit het dorp. Schoorvoetend begint ze een relatie met de man, maar verbreekt hem net zo makkelijk weer als hij er andere relaties op na blijkt te houden. Met een schok komt haar leven tot stilstand wanneer Chase dood gevonden wordt bij de vuurtoren en alle vingers in haar richting wijzen. De oude geruchten rond het moerasmeisje steken weer de kop op, ze lijkt bij voorbaat veroordeeld. Alleen de oude advocaat Tom Milton kan haar (leven) nog redden. 

Met : Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith , Harris Dickinson , Tom Milton

  FIN - song : Taylor Swift - Carolina

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...