dinsdag, augustus 23, 2022

Apur Sansar (aka The World of Apu) - Satyajit Ray

Apur Sansar op IMDb (8,5)

Apur Sansar op Moviemeter (3,61)

Ooit opgenomen van Canvas, gisteravond was de tijd om aan te klikken. De Indiase filmmaker Satyajit Ray bezit een ongekende reputatie in zijn land, hetgeen mede door een trilogie rond het jongetje Apu zo is gegroeid. Het deel dat ik gezien heb, is het laatste deel van de trilogie, ik mis dus enige voorkennis maar de film staat zelfstandig genoeg om een 8,5 op IMDb te scoren. Daar kom je niet zomaar. 

Apu is inmiddels een volwassen man die vol gaat voor de studie. Literatuur is zijn grote passie, moeiteloos citeert hij de grote dichters en schrijvers van het land, zijn eigen schrijfsels zijn ook niet onverdienstelijk. Echter, Apu is van een te armoedige afkomst om zijn studie te kunnen kostigen, hij moet hem afbreken en moet aan het werk. 
Hoewel hij alles wil aanpakken, blijft hji zoeken naar een onderwijsbaantje omdat hij daar zijn taalvaardigheid nog een beetje in kwijt kan. Dat lukt, hij weet min of meer een bestaan op te bouwen, alhoewel hij continu achtervolgd wordt door een huurachterstand en achterstallige rekeningen. 
Als hij zijn oude vriend Pulu ontmoet, neemt deze hem mee naar een bruiloft waar Apu zou kunnen optreden met zijn gedichten en zijn dwarsfluit. De bruidegom blijkt bevangen van de hitte en volledig doorgedraaid, de familie is in volledige paniek. Pulu oppert Apu de zaak te redden: als hij met de rijke bruid Aparna trouwt, is hij voorgoed uit de geldzorgen. Na enig aandringen zegt Apu toe. Hoewel hij zijn bruid in het geheel niet kent, ontstaat er toch een warme band tussen het stel. Zij neemt eigenwijs afstand van de familie en zegt uit pure liefde met haar man in armoede te gaan wonen. De twee groeien naar elkaar toe, maar hebben de grootste moeite met overleven. 

Met : Soumitra Chatterjee , Sharmila Tagore , Swapan Mukerjee 

Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...