zaterdag, augustus 27, 2022

Lean on Pete - Andrew Haigh

Lean on Pete op IMDb (7,2)

Lean on Pete op Moviemeter (3,33)

Volbloed indie-film, maar wel een film met meerdere gezichten. Midden tussen de rauwheid zit af en toe een stuk drakerige dierenfilm verborgen wat de betrokkenheid bij het verhaal af en toe vertroebelt. Maar all by all is dit wel een sterke, zeer Amerikaanse roadmovie. 

Alles draait om de jonge Charley, die op 16-jarige leeftijd al behoorlijk gewend is het in zijn eentje te redden. Zijn moeder liet het ooit afweten en keerde nooit meer terug, zijn vader is - tussen het vele werken door - louter bezig met vrouwen versieren. Charley wordt daardoor steeds meer een loner, die op zijn vele hardloop-tochten plots een renbaan ontdekt , waar hij zich slim opdringt aan handelaar Del. 

Deze Del (een cynische rol van Steve Buscemi, goh) is steeds meer naar de marge gedrongen als paardenhandelaar , van 30 dieren in zijn stal is hij nu gekrompen tot 6 dieren, waarbij hij er niet voor schroomt  om de minder succesvolle dieren door te verkopen aan Mexicaanse opkopers (die dichtbij de vleesindustrie opereren). Charley biedt zich aan als dierenverzorgend manusje-van-alles en bouwt al snel een band op met het paard "Lean on Pete", een dier dat met wisselend succes haar races loopt. 

Als zijn vader door een jaloerse echtgenoot wordt neergeschoten en uiteindelijk overlijdt, moet Charley voorkomen dat hij in handen van jeugdzorg valt. Hij overnacht in de stal tussen de dieren en neemt plots een allesveranderende beslissing: wanneer Del vindt dat het paard Pete niet meer voldoet en hij het wil verkopen, besluit Charley het dier te redden: hij laadt het in de trailer en rijdt weg met truck en trailer. Heel nobel allemaal, maar het maakt van hem een voortvluchtige die aan de zelfkant van het leven belandt: hoe komt hij aan eten, hoe komt hij aan geld voor benzine en hoe belandt hij in godsnaam in Wyoming, waar hij nog een tante heeft wonen die zijn laatste strohalm voor een enigszind normaal leven zou kunnen worden. Een levensgevaarlijke tocht begint. 

Met : Charley Plummer, Steve Buscemi , Chloe Sevigny, Travis Frimmel

FIN - song : Bonnie 'Prince' Billy - The world's greatest 

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...