zaterdag, augustus 06, 2022

Supereroi - Paolo Genovese

Supereroi op IMDb (6,7)

Supereroi op Moviemeter (3,00)

Ten eerste: de i aan het eind wordt separaat van de o uitgesproken. Dus geen roi of rwa, maar ro-i. Probeer het maar, dan wordt de titel je direct een stuk duidelijker. Dan weet je dat we over superhelden praten. 

Een nieuwe Paolo Genovese, het is na het immense succes van zijn "Perfetti Sconosciuti" een belevenis geworden. Die film is met zijn meer dan 20 remakes een genre op zich geworden. Genovese blinkt uit in het opbouwen van complexe relatiefilms, waarin hij genadeloos het feilen van de mens naast diens goede bedoelingen legt. Keer op keer blijkt dat niemand voor 100 % zuiver en goed is. Gelukkig maar. 

Het verklaart ook de keuze voor de titel van deze film. We duiken niet in de wereld van Marvel en DC, nee, we kijken naar gewone mensen  die met een combinatie van bovenmenselijke krachten hun relatie in stand en op niveau proberen te houden. Al vroeg in de film legt hoofdpersoon Anna uit hoe je die superkrachten moet interpreteren: haar moeder had de gave van onzichtbaarheid, haar vader bezat supersnelheid. Eigenlijk zegt ze dat haar moeder zich in de opvoeding steeds met zichzelf bezig hield en dat haar vader al vóór haar geboorte, dus supersnel, verdwenen was. 

Het stel wat wij de hele film lang volgen bestaat uit Marco, een slimme en bij vlagen bescheiden natuurkundeleraar, en Anna, een vurige creatieveling die haar geld verdient met striptekenen. Ze ontmoeten elkaar bij toeval, al is Marco er als de kippen bij om uit te leggen dat toeval niet bestaat, dat alles gebeurt met een reden. Na een voorzichtig proces proberen de twee het samenwonen, waarbij ze hun beider karakters op elkaar aftasten. Het gaat niet altijd goed, maar wij weten dan al dat het blijvend is de regisseur kiest ervoor om drie fasen van hun relatie continue met elkaar te laten verspringen: de start, de viering van hun 10-jarig samenzijn en vervolgens de verdieping als ze al 20 jaar een stel vormen. Alle superkrachten zijn nodig om zover te komen : de gave van het woord, het weerstaan van verleiding van nieuwe (en soms oude) relaties, het voorkomen van sleur, gezond blijven, het combineren van een succesvolle baan met aandacht voor je partner. Vooral in dat laatste verwerken beiden veel van hun privéleven: Marco doceert lang zijn theorieën dat tijd en toeval een construct zijn, maar gaat daar onder invloed van hun samenzijn langzamerhand anders over denken. En Anna verandert in haar gepubliceerde strips van rebelse jonge vrouw steeds meer naar een op en af gelukkige vrouw met alle relatie-dingetjes vandien. 

Wat mij betreft is deze gecompliceerde film opnieuw een meesterstuk. Genovese beschikt over de gave om heel gewone dingen heel bijzonder te laten lijken. En andersom. 

Met : Alessandro Borghi , Jasmine Trinca , Greta Scarano

  FIN - song : Ultimo - Supereroi 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...