zaterdag, oktober 21, 2023

Entre deux mondes (aka Ouistreham / aka Between two worlds) - Emmanuel Carrère

Entre deux mondes op IMDb (6,9)
 Entre deux monde op Moviemeter (3,27)

Zacht uitgedrukt wellicht, maar ik heb een zwak voor Juliette Binoche. Haar minzaamheid, haar vele gezichten, haar emotionele spel en sowieso haar verschijning: alles samen maakt dat ik me zelden teleurgesteld voel wanneer ik een film met haar bekijk. Ook deze weer, een die je best als een sociaal experiment mag omschrijven. 

Marianne Winckler pakt het voortvarend aan. Nog maar net is ze in het stadje Caen aangekomen en ze gaat direct op zoek naar werk. Op de vraag van de arbeidsconsulent waarom er zo'n lang gat zit tussen haar sociologische studie en deze sollicitatie geeft ze een ontwijkend antwoord, vooralsnog komen we niet achter haar drijfveren. 

Ze is bereid om alles aan te pakken, ze zegt daarom geen nee tegen het zware en vieze schoonmaakwerk dat haar wordt aangeboden. Stuntelig zet ze haar eerste stappen in het wereldje, waarbij ze al snel leert dat schoonmakers een hechte gemeenschap vormen en dat ze veel te vaak voor een habbekrats hun werk moeten doen, doorgaans in een dwingend tempo dat hen door de uitbuitende werkgever wordt opgedrongen. Marianne leert stukje bij beetje - en met vallen en opstaan- het vak, al wordt ze wel bij de eerste klus ontslagen omdat ze niet onderdanig genoeg reageert op de barse baas. Het lukt haar uiteindelijk om uren te krijgen in de schoonmaak van de dagelijks arriverende ferry in Ouistreham. In anderhalf uur tijd moet het schoonmakersteam langs de cabines trekken om bedden te verschonen, toiletten te laten blinken en de stofzuiger door de gangen en kamers heen te jagen. Topsport, dat is het. 

Onderhaar collega's rijzen de vraagtekens: waarom doet deze vrouw die overduidelijk hoger geschoold en onderlegd is dan zij dit werk? Wij weten dan het antwoord al, Marianne probeert lang voor haar collega's verborgen te houden dat ze met een boek over het schoonmaakwereldje bezig is. Ze vreest dat ze geen ingangen meer krijgt wanneer bekend wordt dat ze eigenlijk undercover aan het werk is.
NB: groot pluspunt van deze film is dat veel van de acteurs daadwerkelijk schoonmakers zijn, het geeft realisme aan het verhaal.

Met : Juliette BinocheHelene Lambert

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...