zondag, oktober 08, 2023

It will rain - Amir Zaza

It will rain op IMDb (7,8)
 It will rain op Moviemeter (3,00)

ook deze komt uit de Nacht van de Korte film, de Filmacademie had vorig jaar een productief jaar. Deze is behoorlijk heftig, bijzonder dat in iets meer dan een half uur zoveel zeggingskracht kan zitten.

Nawras gelooft het allemaal wel, die staatspropaganda die het Syrische regime over zijn bevolking uitstrooit. Hij weet dat hij, zijn broer, zijn moeder en heel veel andere gezinnen geknecht zijn en zijn beroofd van een flink aantal basisburgerrechten. Toch houdt hij zich niet langer in: hij danst de avond door op een protestbijeenkomst, samen zingen ze nostaligische liederen totdat..totdat de gevreesde politie, de lange arm van de machthebbers, verschijnt. Vluchten lukt niet, ze zitten als ratten in de val. En daarna als ratten in de bak.

Nawras wordt een uitweg geboden als hij maar ondertekent dat hij ondermijnende activiteiten heeft ondernomen en dat hij geweld heeft gepleegd tegen de politie. Zijn logische weigering wordt hem noodlottig: hij wordt apart genomen en langdurig gemarteld, de griezelige staatspolitie hoopt dat het zijn mening zal doen omslaan. 

Nawras is sterk, houdt vol en wordt letterlijk en figuurlijk gesloopt weer teruggeworpen in de cel, waar zijn broer Ward zich over hem ontfermt. En dat is tegen het zere been van de agenten: ze zetten de broers tegenover elkaar met de mededeling : slechts één van jullie loopt hier levend uit vandaan. 

Met : Mustafa Kur, Ehab Youssef, Nawar Boulboul

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...