donderdag, juni 21, 2018

Downsizing - Alexander Payne

Downsizing op IMDb (5,7)
Wie "Nebraska" zag, wil elke volgende film van Alexander Payne zien. Naar mijn bescheiden mening althans. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik deze tussen het aanbod van Qatar Airways zag staan. Welnu - deur in huis- , het is geen "Nebraska". Maar het is ook geen vervelende film, daarvoor blijft het teveel Payne. Een ietwat afwijkende blik op het leven, laat ik het daarop houden.

"Downsizing" is als "Honey, I shrunk the kids" maar dan met een serieuze invalshoek. De toenemende milieuproblematiek kent - zoals wij allen weten - als een van haar oorzaken de overbevolking van onze aardbol. Teveel mensen produceren teveel troep, nemen te veel stedelijke ruimte in en vervuilen teveel de natuurlijk aanwezige gebieden en wateren. Ergens verborgen tussen de fjorden van Noorwegen ontwikkelen twee wetenschappers een oplossing: door microcellen te maken van mensen en dieren kunnen ze diezelfde mensen en dieren een veel kleinere plek laten innemen dan tot dan toe gebeurde. Zo kunnen wereldsteden ontstaan die feitelijk op een voetbalveldje passen. Zo kan iedereen in een groot huis wonen, terwijl het feitelijk nog niet de ruimte van een legosteentje inneemt. Het kan, maar er is geen weg terug: als je eenmaal tot downsizen besluit, laat je de grotemensenwereld definitief achter je. Dat is het simpele uitgangspunt van deze film.

Paul Safranek is weliswaar opgeleid tot dokter, maar leidt feitelijk een marginaal bestaan als bedrijfsarts en fysiotherapeut. Als hij hoort van het downsize-fenomeen, overtuigt hij zijn vrouw. Het is de manier om iets van hun leven te maken, om iets te kunnen betekenen voor aarde en mensheid bovendien. Ze sparen, het is een forse eenmalige uitgave maar als je eenmaal gedownsized bent heb je van alles toch veel minder nodig dan je consumptiegedrag daarvoor gevraagd heeft. Bij de uiteindelijke ingreep worden de mannen van de vrouwen gescheiden en dat loopt Paul aardig op: als hij ontwaakt blijkt de ingreep bij hem volledig geslaagd, maar zijn vrouw "chickened out". Op het laatste moment durfde ze het niet aan. Een nogal ruwe vorm van scheiding derhalve, Paul kan niet meer terug en is gedwongen zijn nieuwe bestaan te ervaren: alleen en vooral niet gelukkig. Het duurt enige tijd voordat hij de buitenwereld weer aandurft, uiteindelijk trekt zijn flamboyante buurman hem over de streep. Er wordt plots gefeest, Paul spreekt en ontmoet weer mensen. Een van hen is Ngoc Lan Tran, een gewezen Vietnamese activiste. Er ontstaat een band en ze gaan beiden werken aan verwezenlijking van hun ideaal: een betere en schonere mensheid. Als dat maar goed gaat.

Met : Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chao, Udo Kier

Geen opmerkingen: