donderdag, juni 21, 2018

Red Sparrow - Francis Lawrence

Red Sparrow op IMDb (6,6)
Visueel zeer aardige spionagethriller. Als verhaal is het er een zoals spionageverhaaltjes zijn: Rusland tegen Amerika en/of Groot-Brittannië waarna het uiteindelijk uitloopt op hetzij confrontatie hetzij dubbelspionage. Wanneer je dat terzijde zet, zie je een aardig onderhoudende film met een bij vlagen gecompliceerd verloop.

Dominika is gevierd balletdanseres bij het fameuze Russisch balletgenootschap. Wanneer zij door een ongelukkig moment (zou het?) haar been breekt, is haar danscarrière over. Al snel wordt ze benaderd door haar oom, die haar overtuigt dat - willen zij en haar moeder overleven= ze moet kiezen voor spionagewerk voor de Russische overheid. Ze krijgt een zware opleiding bij het Red Sparrow-instituut: niet alleen leren ze de kneepjes van monteren en demonteren, ook leren ze hun fysiek in te zetten. Dat kan vechttechnieken betekenen, maar ook de amoureuze kant van verleiding dient te worden ingezet. Als u nu weet dat Jennifer Lawrence deze rol speelt, weet u dat het met beide aspecten wel goed zit.
Dominika is hardleers en dreigt daardoor ook enkele malen uit de opleiding te worden gezet, maar ze springt er op sommige vlakken dusdanig bovenuit dat ze al spoedig ingezet wordt om een Amerikaanse CIA-agent te verleiden tot het los laten weken van informatie. Dat doet ze met overtuiging, maar al snel blijkt ze niet ongevoelig voor de charmes van haar tegenspeler. Ze komt voor de keuze te staan om haar moeder niet in gevaar te brengen of toch de stap over de morele grens te maken. Kijk zelf.

Met : Jennifer Lawrence, Joel Edgerton , Matthias Schoenaerts

Geen opmerkingen: