zaterdag, juni 30, 2018

Zagros - Zahim Omar Kalifa

Zagros op IMDb (7,5)
Zo op het oog heeft Zagros alles voor elkaar. Een hard doch vredig leven als schaapherder in de bergen van het Turkse deel van Kurdistan, hij wilde het altijd al. Al sinds zijn vader hem meenam de bergen in, droomde hij ervan zijn eigen kudde te hebben en te mogen hoeden wat hij had.
Zagros is vader van een dochter en getrouwd met de mooiste vrouw van de regio. Alles ok, alles gesettled. Duh..
Voor zijn tochten is hij vaak lang van huis. Op een van die tochten komt zijn broer hem opzoeken en meldt dat er reuring is in het dorp: er gaan roddels en verhalen rond over zijn vrouw. Het dorp beweert dat ze vreemdgaat - met een jeugdvriend nog wel. Zagros spoedt zich naar huis, hij moet praten. Praten met zijn vrouw, maar ook met de dorpsgenoten. Hij moet weten waar dit vandaan komt. Complicerende factor is dat zijn vader dorpsoudste is , een van de oude stempel. Familie-eer is dus zo ongeveer het belangrijkste in het leven. Zagros gelooft zijn vrouw, vaart uit tegen de dorpsraad en er lijkt duidelijkheid. Als bij zijn volgende tocht echter blijkt dat zijn vrouw mishandeld is door mannen in het dorp en dat ze daarop vertrokken is, de bergen in, begint Zagros in verwarring te raken. Ze wil niet meer terug.
Lang verhaal kort: vrouwlief vertrekt met dochter, ze gaat naar België om onderdak te zoeken bij een neef. Lang twijfelt Zagros maar uiteindelijk reist hij haar achterna. Zijn gezin is hem belangrijker dan de dorpstrots en de familieer. Eenmaal in België echter merkt hij dat het hem zwaar valt om vrij te denken: de achterdocht en de twijfel belemmeren een nieuwe start. Helemaal wanneer zijn vader plots voor zijn neus staat. Met een opdracht.

Zwaar thema, mooi gespeeld, stevig drama. Prima film.

Met : Feyyaz Duman , Halima Ilter , Suat Usta

Geen opmerkingen: