donderdag, juni 21, 2018

I saw the light - Marc Abraham

I saw the light op IMDb (5,7)
Veel beter beviel deze. Niet alleen door het doordesemde drama of de aanstekelijke muziek, zeker ook kwam dat door het uitstekende spel van de fijne acteur die Tom Hiddleston heet. Knappe kerel, charmant ook en een olijk ondeugende uitstraling. Precies die ingrediënten had ie nodig om gestalte te geven aan een van de grootste muzikanten die American Country ooit heeft mogen aanhoren: "I saw the light" vertelt het levensverhaal van Hank Williams.
Williams leefde voor zijn muziek, maar leefde net zo hard voor de drank en vrouwen. Het maakte hem onvoorstelbaar geliefd en in kleinere kringen net zo onvoorstelbaar gehaat. Want de man sloeg gaten. Gaten in vertrouwen, gaten in gezinnen, gaten ook in de omgang met producers en managers. In alles blijkt Williams de kunstenaar die er voor leeft om mooie dingen te maken en daarbij straal vergeet dat er ook menselijke omgang nodig is, dat er communicatie en eerlijkheid moet zijn.

Hiddleston doet -wat mij betreft - een sterke verbeelding van de interne strijd die dit Williams moet hebben opgeleverd want "in de grond was het een goeie kerel". We leren Hank kennen als hij trouwt met zijn Audrey, ze staan samen op het podium totdat zijn begeleidingsband begint te benadrukken dat ze hém wel een goeie muzikant vinden maar dat zij succes in de weg staat. Het begin van de tweespalt: Williams moet kiezen tussen gezin of creatief succes. Lang probeert hij beide in balans te houden maar het loopt uiteindelijk natuurlijk spaak. In de tussentijd drinkt hij 'like a fish" , hetgeen hem zijn verantwoordelijkheden als man en vader nog meer laat verzaken.
De weg naar het Mekka van de country is lang, maar uiteindelijk staat Williams dan toch in de Grand Ol' Opry, uiteindelijk scoort hij nummer 1 hits en beginnen mensen zijn "I saw the light", "Lovesick blues'  en "Your cheatin' heart' te kennen en mee te zingen. Williams is op dat moment de allergrootste.
Lang kan hij er niet van genieten want zijn slopende levenswijze nekt hem uiteindelijk. Onder muziekkenners is het een iconisch feitje: Williams stierf min of meer in het harnas. Op de achterbank van de auto, onderweg naar een van de concerten in een afmattende toer. Hij had het licht gezien, maar zijn hart bedroog hem.

Met : Tom Hiddleston , Elisabeth Olsen, Bradley Whitford, Cherry Jones

Geen opmerkingen: