donderdag, april 15, 2021

I am Greta - Nathan Grossman

I am Greta op IMDb (6,7)
I am Greta op Moviemeter (2,95) 

Het is niet heel moeilijk om een hekel te krijgen aan Greta Thunberg. Zonder twijfel is het een meisje (inmiddels: jonge vrouw) met "issues". Een hysterisch lachje , enige dwangmatigheid en een beperkt inlevingsvermogen voor menselijk gedrag. Veel daarvan komt voor uit haar autistische aandoening, maar gek genoeg levert haar dat ook de drive op om te doen wat ze tot nu toe gedaan heeft. 

Want zeg nou zelf: niet elk 15-jarig schoolmeisje dat zich ergens zorgen om maakt, belandt uiteindelijk in de vergaderzaal van de Verenigde Naties. Niet elke tiener die gek is op dieren en natuur ontmoet wereldleiders in een werkkamer, om ze daar vervolgens de mantel uit te vegen over hun gedrag. Juist het ontwapenende simplisme van deze dame heeft ervoor gezorgd dat ze wereldnieuws werd. In haar eentje wist ze wereldwijde problematiek aan te kaarten bij de instanties die er over gaan. En dat is- wat je ook van haar denkt - reuze knap. (ik verklap alvast: ik ben medestander, ik vind het prachtig wat ze doet). 

De documentaire volgt haar van het prille begin (met een protestbord trok ze naar het Zweedse regeringscentrum waarin ze meldde dat ze een schoolstaking hield om aandacht te vragen voor het redden van het klimaat) tot aan de uiteindelijke publieke optredens op de wereldpodia, aan het front van massale demonstraties. Ze wordt begeleid door haar ouders, wat blijkbaar voor veel mensen een reden is om te zeggen dat zij "hun dochter sturen". Als je de docu kijkt, snap je dat dit onzin is. Een vastberaden iemand laat zich niet zo sturen, die kiest haar eigen onderwerpen om in vast te bijten. (en ik vind het ook altijd gek dat zoiets nooit gezegd wordt aan een kind van 15 een eigen bedrijfje begint, dan heet het plots "ondernemend")
 We krijgen als kijker ook een inkijkje in de eenzaamheid, de emotionaliteit en de twijfel van een jong meisje. Niet dat dit haar sympathiek maakt, zeker niet, maar het is wel het bewijs van menselijkheid. Ik ben blij dat deze dame zo boos is geworden. 

Met : Greta ThunbergGeen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...