maandag, april 19, 2021

A Time To Kill - Joel Schumacher


 A Time To Kill op IMDb 97,5)

A Time To Kill op Moviemeter (3,57)

Gedegen rechtbankdrama dat dit jaar de leeftijd van 25 bereikt. Had hem nooit van begin tot eind bekeken, kende het verloop wel maar gisteravond vond ik het tijd voor een integrale uitvoering. En dat blijkt terecht, want de film is goed. 25 jaar is lang, je ziet her en der wat gedateerdheid en de nodige filmcliché's, maar dat doet aan de kracht van het verhaal niets af. 

Canton, Mississippi, vorige eeuw. Wanneer Carl Lee Hailey, een zwarte man wraak neemt op twee rednechs die zijn 10jarige dochter verkrachtten en zwaar mishandelden, heeft hij rechtshulp nodig om een rechtstreekse gang naar de galg te voorkomen. Die hulp krijgt hij van de jonge onervaren advocaat Jake Brigance. Die is gemotiveerd, heeft net de roemruchte praktijk van zijn voorganger Lucien Wilbanks overgenomen maar weet het nog niet tot een commercieel succes te maken. Deze zaak is daar een buitenkans voor: hoewel Hailey hem niet voldoende kan betalen, is de zaak publicitair wel zeer goed uit te nutten. 

Het zuiden van de VS is in die tijd nog openlijk racistisch , het publieke oordeel over Hailey is eigenlijk al geveld. Ook rechter Noose en Brigance's OM-tegenstander in de rechtszaal, Rufus Buckley, lijken bevooroordeeld de zaal in te gaan. Buiten die zaal pookt de KuKluxKlan het vuurtje ongekend hoog op. Het lijkt derhalve een onmogelijke opgave voor Brigance om de jury te overtuigen van de motieven van Hailey. Gelukkig komt er hulp: een jonge rechtenstudente biedt hulp aan en de oude Wilbanks richt zich nog een keer op om raad en daad te verstrekken. 

Met : Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey, Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Oliver Platt


FIN - song : Mahalia Jackson - Take my hand, precious lord

Geen opmerkingen: