zondag, april 25, 2021

Sound of metal- Darius Marder

Sound of Metal op IMDb (7,8)

Sound of Metal op Moviemeter (3,74)

Op volle kracht denderen we deze film binnen, je zou het "met de kennis van nu" oorverdovend kunnen noemen. We bevinden ons op het podium, ingeklemd tussen de leden  een tweepersoons metalband. Zangeres Lou en drummer Ruben knallen hun expressieve songs de zaal in, Ruben timmert als een bezetene. Met een volledig geoutilleerde camperbus zijn ze op tournee langs de harde muziekpodia. Een manier van leven, een manier van zelfexpressie, een manier van het beleven van vrijheid. 

Hun hele bestaan komt op losse schroeven te staan wanneer Ruben merkt dat zijn gehoor hem in de steek begint te laten. Van het ene op het andere moment hoort hij de zang niet meer, hij kan de broodnodige hints en opmerkingen niet meer volgen, hij belandt in een auditief vacuüm. Ze onderbreken de tour: zo snel als het kan, maken ze een afspraak bij een oorarts. Daar blijkt dat Ruben 70 tot 80 procent van zijn gehoor kwijt is. En , zo weten wij allen: wat daarin eenmaal weg is, komt nooit meer terug. 

De rest van de tour wordt gecancelled, Lou regelt een afspraak voor haar vriend in een geïsoleerde dovengemeenschap , ergens op het Amerikaanse platteland. Lou laat Ruben achter voor een intake om te kijken wat zijn verdere mogelijkheden nog zijn: hij kan geen gesprek meer volgen maar beheerst nog geen gebarentaal en - belangrijker nog - hij berust nog niet in zijn lot. De werkwijzen van Joe, de leider van de gemeenschap, zijn gebaseerd op totale acceptatie van je problematiek: je bent doof en dat verandert niet, je moet alleen zoeken naar wat nog mogelijk is. Alles in Ruben verzet zich, hij maakt afspraken bij meerdere artsen en hoort de mogelijkheden over operaties aan: implantaten die het gehoor via impulsen aan de hersenen terug kunnen brengen. Joe is zwaar teleurgesteld in Ruben , die net een beetje meegaander leek te zijn dan aanvankelijk. Ruben moet zijn biezen pakken en het zelf maar uitzoeken. Hij gaat vol voor de operatie: hij verkoopt alles wat hij bezit, hij wil zijn leven met Lou zo veel mogelijk terug. Wilskracht is nodig, bij bakken. 

Met : Riz Ahmed, Oliva Cooke, Paul Raci

 FIN - song : Abraham Marder - Green

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...