zaterdag, mei 22, 2021

El Baile de Los 41 (Dance of the 41) - David Pablos


 El Baile de Los 41 op IMDb (6,9)

El Baile de Los 41 op Moviemeter (3,20)

Film met twee vertelsnelheden. De scenes uit het moeizame en verplichte(nde) huwelijk zijn traag en dreigend, de scenes uit het homoseksuele dubbelleven van de echtgenoot zijn dynamisch en joyeus. Het is steeds even schakelen als kijker, hoezeer het een ook met het ander te maken heeft.

Eind 19e , begin 20e eeuw, Mexico. Een vooraanstaand politicus trouwt met de dochter van de premier, volgens planning kan hij nu alleen nog maar opstomen naar de hoogste rangen. Vader laat zijn dochter met de nodige twijfel bij haar echtgenoot achter. Zijn twijfels zijn louter van politieke aard, maar in kringen rondom de regering is bekend dat er om andere redenen getwijfeld moet worden aan de bedoelingen van schoonzoon Ignacio de la Torre. 

Ignacio heeft namelijk een verstandshuwelijk gesloten: de consumptie van zijn huwelijk in de huwelijksnacht toont het onomwonden aan: Ignacio heeft helemaal niets met deze vrouw. Met geen enkele vrouw trouwens, hij duikt liever onder in de besloten mannenfeesten van de Club van 41, een geheim genootschap van homoseksuele mannen. Het moet in het geheim , het katholieke Mexico kan het in onze tijd al niet eens aan , laat staan dat men destijds met homoseksualiteit kon omgaan. 

Ignacio's vrouw Amada ontmaskert haar man en zijn liefde Evaristo al snel , maar besluit het spel mee te willen spelen als Ignacio haar verblijf in deze kringen kan bestendigen door haar een kind te geven. Manlief snapt dat hij klem zit, dat zijn rol uitgespeeld is als alles bekend wordt. Maar hij aarzelt om deze hoge prijs te betalen. 

Met : Alfonso Herrera, Madel Cabena, Emiliano Zurita

 FIN - song :Andrea Balency-Bearn - Variacion : Leitmotiv

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...