zondag, mei 30, 2021

Rafaël - Ben Sombogaart

Rafaël op IMDb (6,8)
 Rafaël op Moviemeter (3,10)

Hoewel de film hier en daar net iets te cliché wordt aangepakt , zit deze wel vol goede bedoelingen én is het ook nog eens op waarheid gebaseerd. Samengevoegd reken ik de film dan ook voldoende de moeite van het bekijken waard. 

2011. De Nederlandse Kimmy runt samen met haar liefde Nazir een bedoeninkje aan de noordkust van Tunesië. De twee zijn net getrouwd en boordevol gunstige toekomstplannen. Maar dan, dan breekt de revolutie uit en wordt het te gevaarlijk voor het stel om te blijven. Ze willen terug naar Nederland maar Nazir wordt de toegang tot het vliegveld geweigerd omdat de huwelijksakte niet betrouwbaar wordt geacht. 

Kimmy reist wel terug naar Nederland en probeert van daaruit via ambassade en instanties een inreisvisum voor haar wettige echtgenoot. Dat kan lang duren, merkt ze al snel. Zelfs haar melding dat ze zwanger is en dat de aanstaande vader niet naar hier kan komen voor het vervullen van zijn vaderrol vermurwt de ambtenaren niet. Op zijn beurt probeert Nazir het bij diverse overheden maar steeds krijgt hij het deksel op de neus. Er rest nog maar één ding.

Samen met zijn neef Rafaël regelt hij een vluchtroute, op een gammel bootje naar Lampedusa. Dat lukt, maar al snel worden ze simpelweg teruggevlogen naar Tunesië. Nazir geeft niet op en belandt opnieuw op het vluchtelingeneiland. Helaas overleeft zijn neef de overtocht niet, het grijpt Nazir zeer aan maar hij blijft het hoger doel voor ogen houden: hij moet door, hij moet deze ontberingen doorstaan, hij moet de slechte behandelingen in het kamp accepteren omdat hij door de procedures heen wil komen. 

Met; Melody Klaver, Nabil Mallat, Mehdi Meskar, Medina Schuurman 

 FIN - song :Sue the Night - Like Snow

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...