zaterdag, oktober 16, 2021

Beau Monde - Hans Vannetelenbosch

Beau Monde op IMDb (7,5)

Beau Monde op Moviemeter (2,88)

Het was al middernacht geweest toen mijn vorige film eindigde. Maar voor mij was het nog net te vroeg om naar bed te gaan want vandaag ben ik vrij. Gelukkig had ik deze korte film nog op de schijf staan. Hou ik van: korte films zijn wel degelijk volwaardige films, alleen hebben ze veel minder tijd om hun zegje te doen. Het draait dus om duidelijke doelstellingen : een kenmerkende sfeer, een bepaalde diepgang en het op een juiste manier zetten van de toon. Vereist vakmanschap, lukt ook niet altijd, maar is wel vaak interessant om te volgen. 

We betreden een chique restaurant. Het is al snel duidelijk dat iedereen onder stress leeft. Het personeel heeft niet alles op orde, een van de hoofdserveersters komt te laat (want net terug van bezoek aan haar moeder in het ziekenhuis), de chef heeft duidelijk iets relationeels te verhapstukken met een van zijn medewerksters, de gerant kan zijn woede over de gang van zaken maar moeilijk inhouden doch weet zijn gezicht in de plooi te houden. 


Maar ook bij de bezoekers is niet alles koek en ei: het oudere stel dat te lang bij elkaar is, kijkt verveeld en afkeurend naar de andere bezoekers. Ondertussen stuurt de vrouw het ene na het andere gerecht terug naar de keuken omdat het niet is wat ze gevraagd heeft. Een tafel verderop zit een wat jonger stel, waarvan de vrouw duidelijk enigszins aangeschoten is. Daardoor overtreedt ze alle etiquette-regels die er in een sterrenrestaurant doorgaans gehandhaafd worden. Manlief zit zich op te vreten, vooral als zijn vrouw de confrontatie aangaat met de tafels om haar heen. 

De film is een mini-mozaïek, waarin het dunne laagje vernis van de gegoede burger een stukje wordt af gekrabd. 

Met : Maaike Cafmeyer, Koen de Graeve, Line Pillet


Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...