zondag, oktober 17, 2021

Agnus Dei - Agim Sopi

Agnus Dei op IMDb (5,2)

Agnus Dei op Moviemeter (2,00)
 

De Balkan-oorlog op celluloid. Nog maar 30 jaar geleden bestond Joegoslavië nog. Een smeltkroes van volken en culturen, weliswaar op spanning staand maar destijds nog vereend. De Kosovaarse film "Agnus Dei" geeft goed weer hoe onmogelijk die samenleving destijds is geweest, hoe zeer voormalige vrienden en familieleden plots waren veroordeeld tot eeuwigdurende haat. Alles wat vermengd en verbonden was, diende weer strikt te worden gescheiden. Zat je vorige week nog met je buurman te kaarten, deze week was hij je vijand omdat zijn bloedlijnen anders liepen. Gruwelijk, onoplosbaar, explosief. Kan zo weer gebeuren. 

De oorlog is net uitgebroken als wij kennismaken met Peter. Voormalig leraar, nu noodgedwongen varkensboer. Hij probeert buiten het conflict te blijven maar wordt gerekruteerd door passerende Servische soldaten. Probeert nog weg te komen maar wordt uit de bus geplukt en krijgt een soldatenpakkie aan. Hij wordt geacht te strijden tegen de Albanese minderheid in Kosovo, iets waar zijn Servische moeder hem niet goed op heeft voorbereid. 

Peter is namelijk bastaard en blijkt zelf half-Albanees. Als hij op een gegeven moment met zijn eenheid een inval doet bij een gezin en daarbij de ouders worden gedood, ontfermt hij zich over hun zich verschuilende dochter. Dit houdt echter in dat hij van positie moet wisselen: hij moet zijn eenheid verlaten, hij deserteert. Nobel qua gedachten, maar het betekent dat hij vanaf dat moment door werkelijk alle partijen gezocht wordt: voor niemand is hij veilig, hij is oorlogsmisdadiger en deserteur. Hij wil daarom iets goeds doen en in ieder geval één mensenleven redden: dat van de mooie Albanese vrouw Maria. Maar ook daar lopen de lijntjes niet kaarsrecht. 

Met : Astrit Alihajdaraj, Dafina Berisha, Zaklina Ostir

 FIN - song : Nicolas Croll- Hypermixolydian

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...