maandag, oktober 11, 2021

De Veroordeling (aka The Judgement) - Sander Burger

De Veroordeling op IMDb (7,9)

De Veroordeling op Moviemeter (3,70)

Absolute meevaller. Vooraf sceptisch omdat een zo bekend en recent verhaal zich lastig onbevooroordeeld laat kijken, maar dat wordt hier uitstekend opgelost. De vorige week prijswinnende film (beste Nederlandse film op het NFF) richt zich op het spanningsveld tussen feiten, gevoelens en gepresenteerde waarheden. Het beste toont zich dat in de evolutie van journalist Bas Haan, die tijdens het gehele proces van mening verandert, maar dat doet omdat hij zich louter op feiten blijft baseren. Een blijk van zelfinzicht dat hij van eerdere stellingnames afstand durft te nemen omdat hij nieuwe feiten boven water krijgt. Het maakt de film tot een menselijk verhaal, waarbij zowel primaire gevoelens als de wat rationelere aan bod komen. Dikke plus! 

Eind vorige eeuw wordt in Deventer een rijke weduwe vermoord aangetroffen. Alle vingers wijzen in de richting van haar financieel adviseur Ernest Louwes, die dan ook na enig onderzoek voor de rechter komt. Het bewijs is niet ongenaakbaar, waardoor het verzet van de verdachte tegen zijn veroordeling door veel mensen geïnterpreteerd als terecht gezien wordt: "Deze man kan het niet gedaan hebben als hij zo reageert."

Journalist Bas Haan van Netwerk duikt diep in de zaak, hoopt mee te werken aan de vrijspraak van L. maar ziet zich tijdens de behandeling van het hoger beroep plots geconfronteerd met nieuwe feiten. Louwes wordt opgesloten en de publiciteit luwt enigszins. Totdat er plots vanuit een totaal onverwachte hoek nieuwe impulsen worden geleverd voor heropening: opiniepeiler Maurice de Hond beweert te beschikken over onweerlegbare feiten die aantonen dat niet Louwes maar "klusjesman" Michael de J. achter de moord zou zitten. De Hond start een publicitair offensief, daarbij vol inspelend op de gevoelens van het Nederlandse volk. Het wordt Haan allemaal te veel: hij vertrouwt de Hond niet en stort zich op het ontzenuwen van diens feitenrelaas. Stapje voor stapje worden hem veel dingen duidelijk. stukje bij beetje stelt hij zijn journalistieke (en juridische) feitenrelaas vast. 

Met : Fedja van Huet , Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk, Mark Kraan

 FIN - song : Herbie Hancock - Tears

 FIN - song : Typhoon - Oordeel

 

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...