maandag, oktober 11, 2021

Bac Nord (aka The Stronghold) - Cédric Jimenez

Bac Nord op IMDb (6,9)

Bac Bord op Moviemeter (3,43)

Spijkerharde politiethriller, die je eerlijk gezegd een beetje de moed doet verliezen dat het allemaal nog wel goed komt met de mensheid. Drugscriminaliteit vernielt de leefbaarheid in grote steden, bestrijders ervan lopen altijd een paar passen achter met hun beperkte juridische mogelijkheden. Het grensgebied van rechten en plichten van zowel overheidsdienaren als van (opstandige) burgers vormt geen prettige leefomgeving. Ik werd er in ieder geval enigszins ongelukkig van, de film gaf een nare inkijk. 

Marseille is dus zo'n stad waar de drugscriminaliteit complete wijken heeft overgenomen. De politie wordt er ternauwernood gedoogd, maar moet niet het idee hebben dat ze er iets te zeggen hebben. We volgen drie vrienden van de heftige recherche-unit Bac Nord , die de wijken in het noordelijke deel van de stad leefbaar moeten proberen te houden. 

Ze infiltreren waar ze kunnen, ze gedragen zich als pseudo-kopers en ze gebruiken informanten. En toch worden ze steeds weer ontmaskerd en daarmee opgewacht door een woedende menigte, die niet schroomt om de agenten in levensbedreigende situaties te brengen. De drie bevriende agenten die wij volgen (type vastberaden, type gezinsman en type losbol die zelf ook beperkt gebruiker is) vullen elkaar steeds goed aan en zijn gemotiveerd om de echte raddraaiers en de leidinggevende handelaren aan te pakken. Daartoe gaan ze af en toe hun boekje te buiten: in ruil voor gegevens leveren ze hun informanten een deel van hun eerder in beslag genomen drugs. Waardoor ze dus zelf chantabel en ten dele corrupt worden (geacht). 

Het gaat helemaal mis als ze na een mega-aanhoudingsoperatie verlinkt worden , waarna ook direct blijkt welke opportunistische Pinokkio's de boven hen gestelden zijn. Ze zitten in de val, klem tussen idealen en handelingen. 

Met : Gilles Lelouche, Karim Leklou, Francous Civil, Adele Exarchopoulos  
 

 FIN - song : The Animals - House of the rising sun

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...